Извън Варна и Бургас: Кои са най-големите черноморски градове в България

11308
Извън Варна и Бургас: Кои са най-големите черноморски градове в България
Снимка: iStock

Българското черноморско крайбрежие е осеяно с красиви пясъчни плажове, природни забележителности и красиви места, в които днес се виждат следи от древни цивилизации и богат културен живот. Освен популярните курорти и живописни природни места, не са малко градовете, които също привличат туристи. Най-големите черноморски градове са “Морската столица на България” - Варна и Бургас.

Кои са най-големите черноморски градове след Варна и Бургас?

Несебър

С население от около 15 000 жители, Несебър е третият най-голям черноморски град и един от най-красивите български градове в страната. Несебър е единственият български град, включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство от 1983 г.

Топ 5 на най-големите градове на морето в Българияд

С какво впечатлява днес Несебър?

* живописно местоположение и мелницата - символ на града
Несебър е разположен на малък скалист полуостров, дълъг 850 м, широк 350 м, който е свързан със сушата чрез тесен провлак. На провлака, свързващ стария с новия град, ни посреща Мелницата - емблемата на града. Представлява дървена постройка, висока над 10 м, възстановка на мелница от османския период, която се е намирала на същото място.
* древна история
Несебър е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години. В античността градът е наричан Месамбрия, през Средновековието - Месемврия, а по-късно - Несебър. За дългата история свидетелстват многобройни археологически находки. Голяма част от тях могат да се видят в Археологическия музей на града, разположен в началото на полуострова. През цялото си съществуване градът винаги е бил ограден от крепостни стени, останки от които са запазени и до днес.
* красиви църкви
Наричат Несебър “енциклопедия” на християнското църковно строителство. На територията на града са открити 44 църкви от периода от V до XIX в. Сред тях са и най-старите раннохристиянски базилики, открити в България. И днес най-голямото съкровище на града са църквите, построени през различни исторически периоди, впечатляващи с изящна архитектура и богата декорация.
* романтична атмосфера

Несебър е чудесно място за романтични разходки. Над 100 от къщите в резервата са реставрирани изцяло, които ще ви върнат назад във времето. Всяко лято градът привлича хиляди туристи от страната и чужбина с уютни хотели, приятни модерни и традиционни ресторанти с вкусни специалитети. 

Поморие

Следващият най-голям град е Поморие, с население от около 14 500 жители. Древният град Анхиало е основан като гръцка колония в края на V в.пр.н.е. Дори днес тук може да чуете гръцка реч от местните, наследници на гръцките колонизатори. От основаването си до началото на миналия век градът е сред най-важните черноморски градове.

Още от древността градът е привличал заселници главно с две неща - лечебната кал и солниците. Благодарение на свойствата на морския пясък, богат на желязо и уникалната лечебна кал от Поморийското езеро, град Поморие днес е прочут балнеологичен център. Интерес за посетителите представлява единственият в Източна Европа Музей на солта.

Кой е най-големият морски град в България?

Балчик

Балчик днес наброява население от 12 400 жители и се нарежда на 5-то място по черноморското крайбрежие. Разположен е в североизточната част на Черноморието. Според Херодот градът е основан по времето на мидийския цар Астиаг. По-късно в чест на тракийския бог на виното Дионис, селището се нарича Дионисополис заради богатството на лозя и вино в района.
През 2007 г. са разкрити основите на храм на Кибела от елинистичната епоха с множество статуи, фризове, фигурални композиции и украса.

Едно от най-красивите места тук е Дворецът на румънската кралица Мария. Тя наема италиански архитекти, които строят лятна резиденция, наречена “Тихото гнездо”. Мястото е превърнато в уникално произведение на изкуството, в което са преплетени различни стилове - български, мавритански, ориенталски, готически и др.

Не по-малко красива е Ботаническата градина, която е собственост на Софийския университет и е създадена през 1955 г. Посетителите се впечатляват от красиви цветя и различни храсти и дървета от цял свят. Площта на градината е над 190 дка, включително над 4900 растения.

Следващите по големина черноморски градове са: Каварна, Созопол, Царево, Свети Влас, Приморско, Шабла, Обзор, Бяла, Черноморец, Ахелой, Китен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com