Топ 5 на най-големите градове на морето в България

7841
Топ 5 на най-големите градове на морето в България
Снимка: iStock

Българското черноморско крайбрежие е осеяно с красиви пясъчни плажове, уникални природни забележителности и красиви градове, в които и днес се виждат следи от древни цивилизации и богат културен живот.

Знаете ли кой са петте най-големи черноморски градове?

1. Варна

Морската ни столица и трети най-голям български град наброява 348 000 души. Варна е и един от най-древните градове в страната. Основан е през 6-ти в.пр.н.е., откогато е известен като Одесос. С международно значение е най-старото обработено златно съкровище, известно като Варненския халколитен некропол и датира от преди 6000 години. За кратко градът се превръща в едно от най-големите пристанища. От времето на Римската империя днес тук могат да се видят едни от най-добре съхранените римски терми - най-голямата римска баня на Балканския полуостров с площ от 7000 кв. м.

Многобройни са интересните места, които днес привличат хиляди посетители. Сред тях е Аквариумът - първата и единствена морска биологична експозиция в страната. В Морската градина е и Делфинариумът, където се провежда уникално Делфин шоу.
Днес Варна е съвременен град с богат културен календар.

Тук се намират две от най-модерните многофункционални зали в страната - Дворецът на културата и спорта и Фестивалният конгресен център. В града се провеждат многобройни музикални, филмови и танцови фестивали.

Гостите на града не бива да пропускат и Морската градина, която предлага множество възможности за забавления - амфитеатър, астрономически комплекс, обсерватория, планетариум и кула, мното развлекателни площадки и малък гребен канал за деца.

Кои са най-новите градове в България?

2. Бургас

Най-големият град на Южното крайбрежие днес наброява население от 210 000 жители. Градът е разположен в западната част на Бургаския залив. Тук се намира най-голямото пристанище в страната. В античността е известен с името Деултум, дадено от римляните. През Средновековието става известен като Пиргос, откъдето по-късно се трансформира в днешното си име. В околността на града е и най-голямото езеро в България - Бургаското, известно още като Вая.

Красивата Морска градина, разположена по крайбрежието, предлага прохлада и приятна разходка в горещите дни. В Бургас се провежда един от най-значимите музикални фестивали в Европа - Spirit of Burgas. Всяко лято се провежда и уникалният Фестивал на пясъчните фигури.

3. Несебър

С население от 14 900 жители, Несебър е най-големият черноморски град след Варна и Бургас.
Несебър е и единственият черноморски град, включен от 1983 г. в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.
Разположен е на полуостров, населен преди хилядолетия и известен като Месемврия.
Днес тук могат да се видят запазени ранни византийски църкви, които впечатляват с уникална архитектура и богата декорация.

4. Поморие

Следващият най-голям град е Поморие с население от 14 400 жители.
Анхиало е основан като гръцка колония в края на 5-ти в.пр.н.е. Дори днес тук може да чуете гръцка реч от местните. От основаването си до началото на миналия век градът е сред най-важните черноморски градове. С две неща е привличал в миналото - лечебната кал и солниците.

Благодарение на свойствата на морския пясък, богат на желязо и уникалната лечебна кал от Поморийското езеро, град Поморие днес е прочут балнеологичен център. Интерес за посетителите представлява единственият по рода си Музей на солта.

Топ 10 на най-големите градове в България

5. Балчик

Балчик днес наброява население от 12 400 жители и се нарежда на 5-то място по черноморското крайбрежие. Разположен е в североизточната част на Черноморието.

Според Херодот градът е основан по времето на мидийския цар Астиаг. По-късно в чест на тракийския бог на виното Дионис, селището се нарича Дионисополис заради богатството на лозя и вино в района.
През 2007 г. са разкрити основите на храм на Кибела от елинистичната епоха с множество статуи, фризове, фигурални композиции и украса.
Едно от най-красивите места тук е Дворецът на румънската кралица Мария.

Тя наема италиански архитекти, които строят лятна резиденция, наречена “Тихото гнездо”. Мястото е превърнато в уникално произведение на изкуството, в което са преплетени различни стилове - български, мавритански, ориенталски, готически и др.
Не по-малко красива е Ботаническата градина, която е собственост на Софийския университет и е създадена през 1955 г. Посетителите се впечатляват от красиви цветя и различни храсти и дървета от цял свят. Площта на градината е над 190 дка, включително над 4900 растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com