Живи ли са вирусите или не?

6696
Живи ли са вирусите или не?
Снимка: Getty Images/Guliver

Говорим за вирусите като за убийци, дошли да превземат тялото ни и да ни наранят, но живи ли са всъщност те? Професорът в Калифорнийския университет Луис Виляреал споделя, че по този въпрос все още няма единомислие сред учените, които спорят по темата как да класифицират вирусите от стотици години. Наричани през 1700 година отрови, откъдето идва и името им (на латински virus означава „отрова“), наричани биологични частици през 1800 година и инертни химикали през 1900 година, днес все още вирусите не са напълно определени като живи, макар учените да вървят в тази посока. Липсва консенсус в научните среди по темата живи ли са вирусите, или не.

Тази натурална домашна смес е супер силен убиец на вируси и имуностимулант

Живи ли са вирусите или не?

За да бъде нещо определено като живо, следва да има метаболизъм, да се размножава самостоятелно, да произвежда енергия, да расте, да се храни и отделя, да реагира на промени в средата и т.н. Над 120 критерия ни помагат да определим живо ли е дадено нещо или не. Вирусите не покриват тези критерии, те не се размножават извън гостоприемника например и нямат метаболизъм. Въпреки че не покриват критериите за жив организъм, през 2015 година ново изследване ги сочи като живи. Изследването е публикувано в списание „Science Advances“, а негови автори са биолозите Густаво Каетано-Анолес и Аршан Насир. Двамата учени сравнили белтъчната структура на 3460 вируса и 1620 клетки и открили, че става въпрос за свързани организми, отделили се от общ прародител. За разлика от другите учени, които по-масово сочат вирусите като неживи, Каетано-Анолес и Аршан Насир през 2015 година дават друг отговор на въпроса живи ли са вирусите или не, който отговор се различава от масовото мнение на експертите по темата.

Според двамата биолози вирусите реално не се различават особено по жизнения си цикъл от някои паразитни бактерии, които наричаме живи. Вирусите не се размножават сами, но го правят в клетката на гостоприемника, тоест реално размножаване има. Двамата автори обясняват, че вирусите се различават само по начина си на живот от другите живи организми, но това не ги прави неживи. Вирусите са изградени от същата въглеродно-базирана химия, както всички живи организми, но те могат да функционират само като „отвлекат” клетъчните механизми на други организми и само в чужда клетка. Дали обаче този факт следва да насочи учените към квалифицирането на вирусите като неживи?

10 смъртоносни вируса, които са винаги около нас

Вероятно трудността да се отговори на въпроса живи ли са вирусит или не, произхожда от факта, че по-малко от 4900 вируса са идентифицирани и секвинирани до момента, което е твърде малко за направа на твърди заключения по темата, подкрепени с доказателства. Учените предполагат, че съществуват повече от милион неустановени вида вируси. Секвинирането на повече вируси вероятно ще помогне на учените да постигнат единомислие и категорично да решат живи ли са вирусите или не.

Класификация на вирусите

За разлика от бактериите, които могат да бъдат както вредни, така и полезни, вирусите нанасят основно вреди и разболяват гостоприемника. Учените различават и класифицират следните различни вируси – сферични и несферични, прости и сложни, зрели и незрели, много дребни, дребни, средни, едри и големи. Срещат се в две основни форми – вирион и вътреклетъчна. Наблюдават се с електронен микроскоп, а на въпроса живи ли са вирусите или не, учените все още търсят окончателния отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com