10 смъртоносни вируса, които са винаги около нас

3864
10 смъртоносни вируса, които са винаги около нас
Снимка: Thinkstock

От незапомнени времена вирусите придружават хората, паразитират и мутират, придобивайки все нови свойства, за да оцелеят в човешкото тяло. Човекът от своя страна непрекъснато търси начини за ефективна борба с вирусите. Това са ваксини, серуми, плазма с антитела и различни лекарства, които имат антивирусен ефект.

Веднъж на 100-200 години се появяват както вирусни, така и бактериални инфекции, но през последните три века сме атакувани предимно от вируси. Това отново се дължи на тяхното разнообразие, активна мутация и малък брой специфични лекарства.

1. Бяс: смъртност - 100%

Това заболяване съществува от много векове и няма да изчезне, докато хората са заобиколени от животни - домашни и диви. Вирусът се предава чрез ухапвания в слюнката на заразени животни. Вирусът навлиза в тялото и след няколко седмици или месеци може да доведе до смърт.

2. Ебола: смъртност - 90%

По-рано тази инфекция се наричаше хеморагична треска. Към днешна дата са открити 4 вида вируси, които провокират Ебола. Вирусите се предават при контакт с физиологичните (и патологичните) секрети на заразения. Проявите на инфекция са изключително болезнени: кожен обрив, диария, повръщане, чернодробна и бъбречна недостатъчност, кървене от всички места. Смъртността е около 90%.

3. Треска Лухо: смъртност - 80%

Близък роднина на вируса, който причинява треска Ласа. Общо в света са регистрирани 5 случая на заболяването. Четиримата заразени са починали. По този начин смъртността е 80%, но ако вирусът се разпространи по-нататък, може да бъде по-лошо. В природата вирусът на треска Лухо се намира в телата на гризачи, контактът с тяхната урина или екскременти може да ви разболее.

4. Марбургски вирус: смъртност - до 90%

Предава се чрез контакт с всякакви човешки течности, включително кръв. Освен това заразата се пренася от прилепи и диви маймуни, които туристите обичат да хранят.

Проявите са подобни на тези на Ебола, а смъртността е до 90%. Смъртта обикновено настъпва от масивно кървене от всички физиологични отвори.

5. Едра шарка: смъртност - до 90%

Днес вирусът на вариола се среща само в лаборатории и се счита за биологично оръжие. По едно време, когато едрата шарка провокира епидемии, смъртността достига 90%. А онези, които успяха да оцелеят, получиха като „подарък“ ужасни обезобразяващи белези от струпеи по лицето и тялото си.

6. Маймунски херпес B: леталност - до 80%

Първоначално от заразата са засегнати само макаците. Но и хората могат да се заразят с него, ако върху кожата попаднат секрети на болни животни. Смъртност - до 80%. Прояви - главоболие, треска, слабост, болки в мускулите. След това се присъединяват диария и повръщане, задух, хълцане, изтръпване на кожата, респираторни нарушения - тогава само смърт.

5-те странни вируса, които най-често ви разболяват

7. Вирус Нипа: смъртност - до 78%

Заболяването е известно от 1999 г. и се пренася от прилепи и прасета. Едно от най-новите огнища на вируса възникна в Индия през септември 2021 г. Смъртността достига 78%, сред ключовите прояви са мозъчно увреждане с развитие на енцефалит и симптоми на настинка. Характерни са кашлица, болки в гърлото, след това слабост, преминаваща в дезориентация и кома. Няма лек за вируса.

8. Кримско-конгоанска хеморагична: смъртност - до 50%

Ако предишните инфекции заплашват най-вече онези, които пътуват много и живеят в по-топъл климат, тогава този вариант се среща в Крим, на юг. Леталитетът му варира от 10 до 50% в зависимост от това кога е разпознато заболяването. Симптомите включват настинка, кървене, диария, повръщане, шок и бъбречна недостатъчност.

Източници на вируса са гризачи, които заразяват добитъка. Хората могат да се заразят от ухапвания от кърлежи.

9. Хантавирус: леталност - над 50%

Среща се в Северна и Южна Америка, хората се заразяват от различни видове гризачи. Първоначално заболяването е много подобно на настинка - кашлица, треска и задух на фона на слабост и сънливост. Дори при пълно лечение смъртността е до 36%, без него - всички 50% и повече.

10. Треска Ласа: смъртност - до 50%

Предава се от гризачи, които могат да замърсят дрехи, спално бельо или храна с изпражненията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com