Животът след този паралел води до недостиг на витамин Д през студените месеци

2775
Животът след този паралел води до недостиг на витамин Д през студените месеци
Снимка: freepik.com

Витамин D, често наричан "слънчевият витамин", играе жизненоважна роля за поддържане на цялостното ни здраве. Той е от съществено значение за здравето на костите, функцията на имунната система и различни други биологични процеси. Въпреки това за хората, живеещи над 37-ия паралел, където слънчевата светлина може да бъде оскъдна през студените месеци, поддържането на адекватни нива на витамин D може да се окаже сериозно предизвикателство.

37-ият паралел представлява въображаема линия, която се простира през Съединените щати и обхваща райони като Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско. Отвъд тази точка жителите преживяват по-малко часове дневна светлина и по-малко интензивна слънчева светлина през есенния и зимния сезон. Това естествено намаляване на излагането на слънчева светлина може да има пряко въздействие върху синтеза на витамин D в кожата.

Витамин D е уникален, тъй като телата ни могат да го произвеждат, когато кожата ни е изложена на ултравиолетовите лъчи от група В (UVB) от слънцето. Когато слънчевите лъчи попаднат върху кожата, те предизвикват превръщането на молекула прекурсор в активен витамин D. Този процес е изключително ефективен в слънчевите региони, но става по-малко ефективен с отдалечаването от екватора, особено през зимните месеци.

За повече витамин D през есента, яжте тези 3 храни

Няколко фактора допринасят за недостига на витамин D в районите над 37-ия паралел през студените месеци:

Намалено излагане на слънчева светлина: По-студеният климат води до по-кратки дни, което ограничава времето, което хората прекарват на открито. Освен това тежкото облекло и престоят на закрито допълнително намаляват излагането на слънчева светлина.

Интензивност на слънчевата светлина: Ъгълът, под който слънчевата светлина достига до повърхността на Земята, става все по-непосредствен с отдалечаването от екватора. Това води до намаляване на UVB лъчението, което е необходимо за производството на витамин D.

Ограничени хранителни източници: Въпреки че витамин D може да се набави от няколко хранителни източника, е трудно да се покрият дневните нужди само чрез храната. Мазните риби, обогатените млечни продукти и добавките са от съществено значение за поддържане на оптимални нива.

Последици за здравето: Дефицитът на витамин D може да има неблагоприятни последици за здравето. Той се свързва с повишен риск от фрактури на костите, отслабен имунитет и по-висока податливост към някои хронични заболявания, включително остеопороза и автоимунни заболявания.

Всичко, което трябва да знаете за дефицита на витамин D

За борба с недостига на витамин D в районите над 37-ия паралел през студените месеци често са необходими добавки и промени в хранителния режим. Доставчиците на здравни грижи могат да препоръчат добавки с витамин D, за да се гарантира, че хората поддържат адекватни нива. Освен това консумацията на богати на витамин D храни и обогатени продукти може да бъде от полза, особено за тези, които имат ограничен достъп до слънчева светлина.

Животът над 37-ия паралел през студените месеци може да доведе до по-висок риск от недостиг на витамин D поради намаленото излагане на слънчева светлина и отслабения интензитет на UVB. За да опазят здравето си, жителите на тези региони трябва да са наясно с важността на поддържането на адекватни нива на витамин D, да се консултират с доставчиците на здравни услуги и при необходимост да направят корекции в диетата и начина на живот. По този начин хората могат да намалят риска от здравословни проблеми, свързани с витамин D, и да се радват на по-добро общо благосъстояние дори при липса на обилна слънчева светлина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо
Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Ако знаете как правилно да приготвите агнешкото месо, вкусът му няма да има равен. Ще се получи една незабравима феерия от аромати, галещи небцето. Ако...