Качественият кашкавал се познава само по 2 признака

120876
Качественият кашкавал се познава само по 2 признака
Снимка: iStock/Guliver

Усещаме осезаемо инфлацията по джоба си, като тя е в плашещи размери по отношение на някои от хранителните продукти. Цената на кашкавала например бележи рекордно нарастване през последните година-две, като най-неприятно е, че дори имитиращите продукти, пълни с хидрогенирани мазнини и палмово масло, които се считат за вредни за здравето, са скъпи, а за био и еко произведените от чисто мляко, които може да откриете и на трицифрена стойност, повечето българи не смеят и да си помислят. В социалните мрежи пък се завъртяха снимки на едни и продукти, които у нас и извън граница се продават на различни цени, като тези в България се оказаха доста по-скъпи. Други шепнешком споделяха, че качеството на един и същи бранд у нас е по-ниско, отколкото извън граница. Плащаме много като крайни потребители за кашкавала, но поне получаваме ли качество и полезна хранителна стойност от него? Качественият кашкавал е скъп, факт, но може да е скъп и този със съмнително качество. Така че освен по цената, която май вече не е определяща, качественият кашкавал следва да можем да го разпознаем и по други признаци и да сме сигурни, че не хвърляме парите си напразно. Ще ви помогнем с тази задача.

Двата признака, по които можем да разпознаем качественият кашкавал – в магазина и в дома си

Няма как да разберем колко и какво мляко има в кашкавала с просто око, но можем да разберем дали е добре узрял, ако знаем за какво да внимаваме. Двата признака, които ще ни помогнат са:

- Цветът на продукта – по-светлият означава зрялост, докато по-масленият цвят сочи,  че кашкавалът не е добре узрял. Неузрелият си личи и по това, че стои като на ивици, а и е воднист. Водното съдържание в пакета означава само едно – незрял кашкавал. Изпробвайте и доколко е мек кашкавалът. Качественият е нито много мек, нито твърд като камък. Това са важните характеристики, за които да внимавате с магазина и по които може да разграничите незрелия кашкавал и да изберете друг бранд, а в дома ви може да продължите с определянето на вкусовите качества, които също ще ви помогнат да разграничите качествения кашкавал от некачествения.

- Вкусът е другото, на което да разчитате, за да откриете качеството. И тук не говорим за вашите индивидуални предпочитания кой кашкавал ви допада, а за определени правила, по които ще откриете добрия продукт. Естествено, че не може да разопаковате и пробвате в магазина, но поне ще знаете да не купувате от същия следващия път, ако го разпознаете, че не е с добро качество. Незрелият кашкавал не се топи в устата, а се троши като на трохи. Незрелият и некачественият се рони и при рязане с нож или пък се размазва по ножа. Може да изпробвате качеството и като сложите парче кашкавал в тигана на огъня. Ако е добре узрял, хваща коричка и ухае апетитно на масло, а не изчезва като вода в тигана.

Пазарувайте отговорно и съблюдавайки качеството, за да не хвърляте парите си за палмово масло вместо за кашкавал от мляко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно