Качване на мебели по стълби - кой е най-ефективният метод?

10977
Качване на мебели по стълби - кой е най-ефективният метод?
Снимка: iStock

Местенето на тежки мебели никак не е лесно, особено ако трябва да ги качвате по стълби. Дали се местите в ново жилище, или на по-висок етаж без асансьор, важно е да прилагате правилни техники за безопасност. Вземете мерки да запазите мебелите, дома си и най-вече себе си от наранявания. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза:

Вземете предпазни мерки:
1. Разглобете мебелите на възможно най-малки части, преди да ги качите по стълбите. Това ще ви помогне, а и ще запази мебелите без да ги уврежда.
* Отстранете облегалките на столовете и крачетата на диваните. Дори ако махнете възглавничките от дивана, ще ви е по-лесно и по-леко да го носите.

2. Винаги изваждайте чекмеджетата от скриновете и бюрата, преди да се качвате нагоре.

Тапицирани мебели – за и против

Тапицираните мебели са модерно и луксозно решение за дома. Времето, в което се използваха само тапицирани табли за легла и тапицирана м...

3. Опаковайте разглобените мебели в одеяла, стари чаршафи или найлони.
Така ще предпазите от надрасквания както мебелите, така и стените и вратите. Не е нужно да опаковате малките части от мебелите.

4. Облечете удобни стари дрехи, затворени обувки и ръкавици.
Облечете дрехи, които не са прекалено тесни или много широки, за да ви е удобно да се движите. Най-вероятно ще ги изцапате доста или скъсате, затова за предпочитане да са по-стари. Пазете краката и ръцете от нараняване.

5. Помолете някой да ви помага или дори само да ви напътства. Никога не се опитвайте да носите тежки мебели по стълбите сами. Имате нужда поне от 1 помощник.
* Ако не може да намерите помощник и не сте уверени в способностите си да преместите мебелите сами, най-добре наемете професионални хамали. Не пренебрегвайте безопасността и здравето си.

6. Първо мерете, за да сте сигурни, че мебелите ще преминат пред вратите.
Измерете дължината и широчината на гардероба и ширината на стълбите, за да прецените дали ще го носите странично или в право положение.

Пренасяне на мебели с партньор:  
1. По-силният трябва да е долу на стълбището. Той ще се натовари най-много.
Винаги наблюдавайте дали всички са в комфортно положение и носят поносим товар, преди да тръгнете да изкачвате стълбите.
Ако трябва да пренесете много части от мебели, започнете с най-тежките от тях. По този начин, като се уморите, ще са ви останали по-леките части.

Защо да изберем качеството пред цената при закупуването на мебели

Когато създаваме първоначалния вид на новия си дом или искаме да реновираме стария апартамент, започваме внимателно да обмисляме какви ...

2. Хванете мебелите от най-високата им страна. Човекът, който ще се движи назад, трябва да хване мебелите отдолу от най-високата възможна част. Тази техника помага да държите мебелито най-близо до изправено положение, докато ги носите и им дава свобода от стълбите.
Ако качвата бюро по стълбите, този, който се качва първи, трябва да хване бюрото точно под върха в единия му край.

3. Дръжте мебелите в най-ниска точка, ако сте в долния край.
Този, който се движи напред от другата страна на мебелите, трябва да ги държи във възможно най-ниска точка. Така ще балансира теглото най-ефективно и ще осигури свобода по стълбите.

Ако качвате бюро, човекът в дъното, трябва да го хване в ниска точка, близо до пода.4. Свийте коленете си и повдигнете с краката си, когато вземете мебели. Не се навеждайте в кръста и не изпъвайте гърба, когато вдигате тежки мебели. Така ще намалите възможността от нараняване.

4. Ако трябва да вземете тежък диван, клекнете, докато успеете да хванете дивана, след това избутайте нагоре с краката си, за да вдигнете дивана от земята.

5. Вдигайте мебелите едновременно с партньора си. Бройто до 3 и вдигайте заедно, за да ви е по-лесно.

Как да превърнете старите мебели в интериорен акцент

Често можете да чуете, че старите мебели трябва да се изхвърлят без съжаление. Със сигурност вече сте усетили някаква тъпа болка в лява...

6. Убедете се, че единият няма да върви по-бързо от другия. Нека този отгоре да задава темпото, а този, който върви назад, трябва да внимава повече.

7. Опитайте се да пренасяте мебелите без да правите почивки. Ако имате нужда от почивка, убедете се, че оставяте мебелите по възможно най-безопасния начин, няма да се плъзнат надолу по стълбите или няма после да ви е трудно отново да ги качите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно