Кафето има нов, неочакван ефект

18877
Кафето има нов, неочакван ефект
Снимка: Pexels

Кафето е не само една от най-популярните, но и най-здравословни напитки в света. Известно е, че има положителен ефект върху здравето на черния дроб, сърцето и функционирането на други системи на тялото. Сега японски учени са открили още една полза от ароматната напитка.

Оказва се, че кафето може да помогне за поддържане на силни мускули и следователно за по-голяма мобилност при възрастните хора. Изследователите са показали, че консумацията на кафе предотвратява прогресията на саркопения, състояние, характеризиращо се с намаляване на мускулната маса с възрастта.

Според статия, публикувана в NLM , скелетните мускули играят важна роля за мобилността, стойката и метаболизма. В ново проучване, изследователите помолили 6369 участници на възраст от 45 до 74 години да съобщят колко често пият кафе, след което измерили масата на скелетната мускулатура и силата на захващане.

В резултат на това е установена ясна връзка между консумацията на кафе и индекса на скелетната мускулна маса (SEMI). Таз връзка най-вече се наблюдава при мъжете.

"Открихме, че консумацията на кафе е положително свързана с UMS при японци на средна и по-висока възраст, независимо от възпалението в тялото", казаха учените. Те обаче отбелязаха, че намаляването на възпалението с кафе изглежда не е ключът към укрепване на тази връзка, но ще са необходими повече изследвания, за да се проучат нейните механизми.

В последно време популярността на разтворимото кафе налози използването на напитки, приготвени с него. Разтворимото кафе се приготвя от печени кафени зърна, след което се смила и обработва с гореща вода. След това получената концентрирана напитка се изсушава по различни начини.

Така разтворимото кафе се различава малко от обикновеното кафе, казват експерти. Основната разлика се крие в количеството кофеин - има го по-малко в разтворимото кафе. Според USDA, 100 грама разтворимо кафе съдържа 26 mg кофеин, докато същото количество еспресо, приготвено в ресторант, съдържа 212 mg кофеин.

Ползите от разтворимото кафе са потвърдени от някои учени. Така експерти от Националния институт по рака на САЩ и Северозападния университет са изчислили влиянието на кафето върху здравето на близо половин милион души. Те са стигнали до извода, че кафето без кофеин, смляното кафе и разтворимото кафе също са полезни, но в по -малка степен, според Националния център за здравни изследвания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Сервизи за хранене: Превърнете красиво подредената си маса в акцент на интериора

5 неща, които ръцете разкриват за здравето ни

Тази зърнена култура е богат източник на мощни хранителни вещества

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

8 диетични храни, които предизвикват преяждане

Как да се предпазите от мълнии: Не носете чадър, не говорете по телефона

Пречистване на организма и отслабване с безглутенова диета

15 неочевидни начина за използване на това евтино мазило

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com