Как биткойн и криптовалутите носят финансова независимост

689
Как биткойн и криптовалутите носят финансова независимост
Снимка: iStock/Guliver

Преди повече от десет години се появява първата криптовалута, биткойн. По това време много смятат, че е само шега и новият вид пари ще изчезне до няколко месеца. Противно на очакванията на критиците, обаче, активът повежда революция във финансите – не само вдъхновява създаването на над 20 хил. криптовалути, но и променя начина, по който обществото възприема парите.

Със създаването си биткойн дава две неща – иновативна технология и по-голяма независимост за ползвателите си. Днес много хора вече се възползват от свободата, която цифровите активи им дават, а в замяна, популярността на този вид пари продължава да расте. Въпреки това, все още голяма част от обществото не е запозната с преимуществата, които криптовалутите носят.

Защо са създадени криптовалутите?

През 2009 г. личност под псевдонима Сатоши Накамото представя на света първият успешен опит за дигитални пари, които се базират на криптографска технология. Като причина за създаването на биткойн, и блокчейн – мрежата, на която потребители от цял свят следят изкопаването и трансакциите на валутата, Накамото дава зависимостта на хората от банките.

По това време финансовата криза, започнала през 2008 г., е в разгара си и много хора изпитват тежки загуби заради банките, които не се справят с управлението на парите им. Създателят на биткойн използва ситуация за пример как традиционните пари твърде много се влияят от правителствата и банките. Той обявява, че биткойн е създаден, за да даде на хората възможност за независимо управление на средствата им и по-голяма свобода.

Последиците от глобалната финансова криза и факта, че биткойн представя съвсем нов подход към парите, карат хората да му се доверят по-трудно. На актива му отнема няколко години, за да започне да се налага и да добие по-висока стойност от няколко долара. Този факт може би е изненада за хората, които през 2021 г. са потърсили Биткойн цена онлайн и са получили резултат „69 хил. долара“. Активът действително достига този връх на стойността си през ноември 2021 г. и положителното му развитие повлиява на приемствеността на криптовалутите и развитието на целия сектор.

Какви са начините, по които криптовалутите носят финансова независимост?

Криптовалутите показват на обществото парите в съвсем нова светлина – независими от институциите и с редица предимства освен като средства за плащане. Те донасят свобода на хората при боравенето с тях чрез различни методи.

Блокчейн технологията и сектора на децентрализираните финанси

Сатоши Накамото създава биткойн и технологията блокчейн за хората – той премахва централния орган, който контролира създаването и управлението на парите и дава равни права на всички по веригата. Потребители от цял свят имат достъп до мрежата, на която се създава криптовалутата, и следят процесите върху нея. Това прави както участниците на блокчейна, така и ползвателите на криптовалути, независими от лица с по-голяма власт.

По същество това значи и по-голяма прозрачност за тези валути – всеки има достъп да прегледа трансакциите на блокчейна, а в същото време технологията е криптирана и обезопасена. Хората няма нужда да се доверяват сляпо на банките, че чрез вътрешни процеси пазят парите им, могат сами да проверят как това става.

Купуването и боравенето с криптовалути и лесно и достъпно

Криптовалутите са дигитални активи и това може да накара хората да смятат, че боравенето с тях е сложно и изисква специализирани компютърни знания. Истината, обаче, е точно обратната – те са достъпни за всички и се търгуват лесно.

Всеки потребител, който има достъп до интернет може да посети най-удобната за него крипто борса, където да купува, продава и дори съхранява цифрови активи. Те са на разположение за потребители от цял свят и могат да се купуват както с фиатни пари, така и с други криптовалути. Това дава голяма достъпност на потребителите и им позволява от всяка точка на света да управляват своите пари и да ги купуват и продават бързо и лесно.

Криптовалутите са модерна алтернатива на банковите услуги

Цифровите активи служат и като модерна алтернатива на банковите услуги. Много хора по света нямат възможност да си създадат банкова сметка по редица причини, включително лоша кредитна история и липса на документи. Както вече споменахме, за да притежава едно лице криптовалути е нужно само да има интернет достъп. Там може да си създаде дигитален портфейл, познат и като крипто портфейл, където да съхранява активите си, и да започне да купува и продава от различни платформи.

Друг начин, по който цифровите активи правят хората по-независими, е като им дават по-добра алтернатива на познатите банкови процеси. Крипто трансакциите са значително по-бързи и евтини, в сравнение с традиционните, и може бързо да се изпращат и получават пари в чужбина. Всичко това се случва без излишна документация и банкова бюрокрация. Крипто дава свободата от банки на хората и в аспекта на заемите с платформи за крипто заеми, където потребителите могат да вземат едни от други заеми, а да не зависят от сложни процеси по одобрение.

Каква полза ще носят криптовалутите на обществото в бъдеще?

Криптовалутите носят финансова независимост на обществото като улесняват хората при управлението на средствата им. Те им дават алтернатива на традиционните валути, която продължава да се налага, заради различните ползи, които носи. Никой не може да предвиди как ще се развие този нов вид пари в бъдеще. С времето предстои да разберем дали ще замени изцяло фиатните пари, или ще остане само най-голямата им алтернатива. До момента, обаче, положителните им страни са припознати от множеството инвеститори, които им се доверяват и активно ги ползват.

Статията не представлява инвестиционен съвет. Криптовалутите са високорискови активи и търговията с тях може да доведе до загуби. Отговорността за парите ви е изцяло ваша, винаги провеждайте задълбочени проучвания преди инвестиране.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com