Как да не се напиваме, ако пием голямо количество алкохол?

8744
Как да не се напиваме,  ако пием голямо количество алкохол?
Снимка: iStock

Как правилно да се подготвите за пиене?

Д-р Татяна Занин дава обяснения по този повод. 

1. Преди консумиране на алкохол си починете. Не трябва да пиете след тренировка или друга физическа активност: в този случай алкохолът ще забави възстановяването на мускулите и ще претовари сърдечно-съдовата и нервната система. За тялото алкохолът е отрова. Ако решите да се развличате с опасни напитки, направете го, когато сте пълни с енергия.

2. Хапнете стабилно. Не бива да пиете на гладно. Храната в стомаха забавя донякъде усвояването на алкохола от кръвта, което означава, че интоксикацията ще бъде постепенна. Наблегнете на белтъчни храни (яйца, кисело мляко), овесени ядки, банани, мазна риба, макарони или ориз. Но този трик има и обратна страна: веднага, щом хранителният защитен слой в стомаха изчезне, то онова, което сте пили по-рано, ще ви удари в главата мигновено и неочаквано.

3. Изпийте 2-3 таблетки активен въглен. Той ще остане в стомаха и ще абсорбира, а след това и изведе част от алкохола от организма ви, предотвратявайки навлизането му в кръвта.

Колко алкохол има в една бира?

Как правилно да пиете?

По този въпрос д-р Татяна Занин дава полезни съвети в това видео (ползвайте езиковите настройки за субтитри на български). 

1. Не забравяйте да замезвате. Докато пиете, храната все още забавя усвояването на алкохол от организма ви. Обаче не преяждайте, за да не увеличите натоварването му.

2. Избягвайте солените мезета. Чипсът, пушеното месо и солените ядки предизвикват жажда и вие несъзнателно се опитвате да я утолите с алкохол. Иначе казано: най-вероятно ще прекалите.

3. Не смесвайте различни видове алкохол. Оптимално е да изберете една напитка, която да пиете бавно и за удоволствие цялата вечер. И не, защото смесването на различни видове алкохол ускорява интоксикацията - това е мит. Просто напитките, с които започвате, задават определено темпо.

4. Не разреждайте алкохола с енергийни напитки. Кофеинът в тях е стимулант. Алкохолът е депресант. Взети заедно, такъв коктейл временно маскира реалната степен на интоксикиране – и така човек пие повече.

5. Пийте вода! Алкохолът причинява загуба на течности по редица причини. Напиването може да бъде придружено от диария, изпотяване и повръщане, което също води до обезводняване. А това на свой ред усилва симптомите на пиянството.

Как 100 грама твърд алкохол влияят на организма ни

6. Не бързайте! Ако сте мъж и пиете повече от пет порции алкохол за 2 часа, почти неизбежно ще получите алкохолно натравяне. Жените се нуждаят от още по-малко, за да се натровят - четири порции.

Понятието „ една порция“ е много конкретно и ясно установено. Специалисти от американската медицинска организация Mayo Clinic го определят по следния начин: една порция алкохол е следното количество:

- 355 мл обикновена бира с алкохолен градус около 5%.

- 237–266 мл малцов ликьор с алкохолен градус 7%.

- 148 мл вино – с 12%.

- 44 мл алкохол – с 40%.

7. Разреждайте алкохола. Този похват е известен още от древните гърци, които обичали виното, но го разреждали с вода. Просто не уважавали хора, които се напивали бързо. Силен алкохол, разреден с вода или сок, може да пиете почти цяла вечер, без да прекалявате – и ще останете сравнително трезви.

8. Знайте как да спрете навреме. Овладейте изкуството да казвате „не“. Най-простият начин е категорично да се откажете от допълнителната порция алкохол. Ако се съмнявате, че можете да устоите на изкушението да изпиете още едно, си налейте вода или сок в чаша. Така ще можете да продължите да чукате чаши с приятели и в същото време да не наливате алкохол в себе си.

Внимание! Тази статия предоставя само информация, но не и медицински указания. Търсете винаги медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com