Колко алкохол има в една бира?

57903
Колко алкохол има в една бира?
Снимка: carolineandrade / Pixabay

Преди всичко по отношение на бирата трябва да се съобразяваме с факта, че това не е безалкохолна напитка. Нискоалкохолна, да – но все пак алкохолна. Така или иначе, не е лимонада! Съдържа обичайно около 3,5-4,5% алкохол, т. е. в един литър бира има 35-45 грама 96%-ов етилов алкохол.

Две половинлитрови кутии бира на тийнейджър вече са първият етап на алкохолна интоксикация с всички произтичащи последици за поведението и здравето.

Д-р Александър Шишонин разказва следното. Тъй като бирата обикновено не е толкова опияняваща, колкото „твърдият“ алкохол, консумацията й от страна на подрастващи не прави особено впечатление. Но проблемът е, че твърде често консумирането й представлява „стартерът“ към поредица от по-силни алкохолни напитки, злоупотребата с които нараства и води до развитие на алкохолна зависимост. Даже наскоро лекарите започнаха да говорят за бирен алкохолизъм.

Как се става бирен алкохолик?

Изпитата за един ден бира съдържа порядъчна доза алкохол, достатъчна както за развитието на алкохолизъм, така и за токсичното му въздействие върху организма - засягат се предимно мозъка, сърцето и черния дроб. Сърцето се износва бързо, бъбреците спират да отделят вредните продукти от организма, чернодробните клетки умират, а самият черен дроб се свива, губейки защитната си функция.

Кой е най-вредният алкохол през лятото?

Но особено страда нервната система: вниманието се влошава, отслабва и паметта. Мисловните процеси се нарушават, поведението се променя драстично, личността се деформира. Появяват се жестокост, избухливост, истерия или депресия, скованост, невъзможност на младия човек да намери „общ език“ с родителите. Не е изненадващо, че подрастващите стават неконтролируеми, те са привлечени от съмнителни "подвизи": хулиганство, грабежи, безразборни връзки. Всичко това твърде често свързано с насилие към околните!

Системната употреба на алкохол много бързо води до пристрастяване – не само физиологично, но и психическо. Бирата съдържа биогенни амини, които повишават кръвното, може да причинят главоболие и да имат хипнотичен ефект. Особено опасна е силната бира. Много е важно да се разбере: ако тийнейджър пие бира 3-4 пъти в месеца, това е вече злоупотреба, и то твърде сериозна. Въобще, за тийнейджъра всяка доза е опасна и всяка консумация на алкохол представлява злоупотреба. Категорично е зловредно предлагането на алкохол (включително бира) на деца и юноши от всякаква възраст. Колкото по-късно човек опита алкохол, толкова по-добре - но надеждна информация за алкохола и последствията от употребата му трябва да бъде съобщавана своевременно в съответствие с възрастта.

Медик разкри как да прикрием миризмата на алкохол

Трябва да се знае, че:

- системната, регулярна употреба на бира бързо води към пристрастяване, тя е ориентир към по-силните напитки;

- колкото по-висок е градусът на бирата, толкова са по-агресивни съдържащите се в нея токсични вещества;

- биреният алкохолизъм изисква същото лечение, както този с концентрирани алкохолни напитки и с вино.

Пиещите редовно бира рискуват следното:

- да спечелят „бирено сърце“. Бирата бързо прониква в организма, разширява границите на сърцето. В резултат на това то увисва, става отпуснато, работи по-зле;

- да получат проблеми с потентността. Бирата има инхибиращ ефект върху подкоровите центрове на мозъка, засягайки условните и безусловните рефлекси, което влошава сексуалната потентност;

- да се увреди черния дроб. Токсичните ефекти на алкохола в бирата провокират нарушаване на чернодробната функция, което причинява различни усложнения, сред тях цироза;

- да имат болно дете. Алкохолът, приет по време на бременност, предизвиква аномалии в развитието на плода, може да „програмира“ дете с наследена склонност към алкохолизма.

Въобще, по принцип няма съмсем безопасна и „невинна“ доза алкохол. Пиенето на която и да било алкохолна напитка представлява поведение с голяма доза риск. Само пълното въздържание от алкохол гарантира, че не ще се формира алкохолна зависимост.

Внимание! Тази статия е само за информация. По въпросите в нея се допитвайте до медик-специалист!

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...