Как да отстраните петната от пот от бяла риза

4126
Как да отстраните петната от пот от бяла риза
Снимка: iStock

Изпотяването е напълно нормална физическа реакция, която се проявява например при високи температури, при стрес или при физическо натоварване. Въпреки дезодоранта, по дрехите могат да се появят грозни петна от пот.

Особено старите и жълти петна от пот представляват предизвикателство за някои домакини през лятото на 2022 г., което трябва да се овладее. С подходящите почистващи препарати можете също да премахнете упоритите петна от пот и дори да направите белия текстил да изглежда отново добре. Най-доброто нещо, което трябва да направите преди лятото, е да прегледате всичките си дрехи и да премахнете старите петна от пот. Повече по темата, надолу в статията.

Как се появяват петна от пот?

Ако знаете този ТРИК, ризите ви винаги ще са перфектно изгладени

Ако знаете тези няколко трика, гладенето на ризите вече няма да представлява трудност за вас. Време е да научите как лесно, бързо и без...

Самата пот е безцветна, но с течение на времето оставя жълтеникави остатъци по блузите и ризите. Естествената пот, телесните мазнини и активните съставки в дезодоранта или антиперспиранта често водят до взаимодействия. Контактът със съответния перилен препарат също може да предизвика химическа реакция, която след това кара петната от пот да изглеждат жълтеникави. Колкото по-често се пере една дреха, толкова повече се появяват тези грозни петна.

Премахнете петна от пот от белите дрехи с домашни средства

Старите петна от пот в областта на подмишниците са особено забележими върху бялото пране. С прости домашни средства обаче е възможно успешно да се справите с това.

Оцет

Разредете оцетната есенция в съотношение 1:5 с вода и накиснете засегнатия текстил в нея за няколко часа. След това изперете както обикновено в пералня. ( оцет като почистващ агент )

Защо копчетата на дамските и мъжките ризи са от различни страни?

Много от нас си задават този въпрос още от детството. Момчешката риза от момичешката може лесно да се различи по това - от коя страна с...

Сода за хляб

Конвенционалната сода за хляб е много добра за премахване на жълти петна от пот от устойчиви на кипене дрехи. Навлажнете петната с чиста вода (за предпочитане с бутилка със спрей) и поръсете малко сода за хляб върху тях. Втрийте леко с пръсти и оставете да кисне няколко часа. След това изперете в пералня.

Отстранете петна от пот с лимонена киселина

Лимонената киселина не трябва да липсва в никое домакинство. Сложете няколко капки върху леко влажното пране и след това оставете текстила да кисне за няколко часа. След това измийте на ръка или в машина, както обикновено.

Течен амоняк

Най-лесните трикове за премахване на петна от пот и дезодорант под мишниците

Петната от пот и дезодорант под мишниците на ризите и блузите ви, които не подлежат на обикновено изпиране, са един от най-често срещан...

Друг начин за премахване на петна е използването на течен амоняк. Точно като лимонената киселина, той се нанася върху областта на подмишниците на текстила и след накисване в продължение на няколко часа, прането може да бъде поставено в машината както обикновено.

Внимавайте с цветни или деликатни текстилни изделия!

Премахването на петна от пот от белите дрехи е доста лесно! Но и цветните дрехи също са засегнати. Тук обаче първо трябва да проверите устойчивостта на цвета на незабележим участък, преди да използвате индивидуални домашни средства. Третирането с алкохол е доказано ефективно за текстил, изработен от коприна, а петната от пот върху вълнени дрехи се справят най-добре със солена вода и алкохол. За да направите това, просто навлажнете засегнатата област със солена вода и внимателно намажете с алкохол.

Алтернатива: препарат за отстраняване на петна от аптеката

В допълнение към тези различни домашни средства, разбира се, можете да използвате и кислороден препарат или специален препарат за отстраняване на петна от аптеката, за да премахнете стари петна от пот. Но те са относително скъпи в сравнение с универсалните уреди от домакинството и практиката показва, че оцет, лимонена киселина итн са също толкова ефективни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com