Как да поддържате климатика през лятото

1512
Как да поддържате климатика през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Когато живакът на термометъра скочи, а въздухът навън стане тежък и парещ, няма по-голямо блаженство от разхлаждане в помещение с климатик. Този полезен и ценен електроуред има висока цена особено когато е висок енергиен клас и добра марка. Това прави правилната грижа за него от съществена важност, за да ни служи по-дълго и да осигурява комфорта у дома, без да са необходими ремонт или покупка на нов уред.

 Съветите за грижа за климатика през лятото се свеждат до:

  • Почистване на филтъра. От него зависи качеството на въздуха, който ще дишате. Времето за почистване зависи от запрашеността на помещението. Ако климатикът е в жилището ви, веднъж месечно би било достатъчно, в офиса, пълен с хора, добре е да извършвате процедурата всяка седмица. В производствени помещения може да се наложи дори и по-често почистване. Почистването намалява разхода на енергия, осигурява чист въздух в помещението и помага за предпазване на климатика от повреди.
  • Профилактика при специалист е добре да се направи именно в началото на лятото. То е по-подходящият сезон, тъй като зимата ще трябва да се лишите от топлината в стаята, за да се извърши процедурата. Изберете по-хладен летен ден или най-добре началото на лятото, когато вече сте преустановили употребата на уреда с цел отопление, и поканете специалиста за годишната профилактика. Той ще се погрижи за натрупаните замърсявания и прах по вътрешните части на климатика, а това ще го предпази от повреди и ще удължи живота му.
  • Не се стремете към разлика между външна температура и температура на помещението по-голяма от 10-12 градуса. Ако вън термометърът сочи 40 градуса, настройте уреда си на 28. Ако решите да му зададете 20 градуса при огнена жега вън, това ще го умори и изхаби по-рано от предвиденото, а и рязката смяна на температурата е вредна и за вашето здраве.
  • За да подпомогнете работата на уреда, да удължите живота му и да спестите средства от електроенергия, поставете изолация на стените, която да задържа постигнатия хлад, дръжте щорите и завесите спуснати през деня, за да не влиза директно слънцето в помещенията, проветрявайте вечер, когато е по-хладно.
  • При неприятна миризма от климатика ви през лятото, когато работи на режим охлаждане, специалистите препоръчват да използвате режима за изсушаване за 20-тина минути, преди да изключите уреда. Миризмата се дължи на остатъчната влага във вътрешното тяло на уреда, която води до образуване на плесени.

Как да спим в жегата без климатик?

Липсата на климатик в жегата, особено ако температурата в спалнята е над 26 градуса, често провокира проблеми със съня.  Но в слу...

Грижа през зимата

Поддържането на климатика през зимата е по-трудно, тъй като са възможни при продължително изключване на уреда да се получат свръх натоварване на компресора, заледяване на външното тяло и други неприятни ситуации, които да изискват специална грижа, ремонт и намеса от специалист. Най-важният съвет за грижата за уреда през студения сезон е да не го изключвате освен ако не отсъствате повече от няколко дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно