Как да подобрим съня си през зимата?

5591
Как да подобрим съня си през зимата?
Снимка: iStock

През зимния период изглежда, че сънят никога не ни достига.

Как да направим съня си по-добър и да се събуждаме бодри?

Важна е температурата и влажността!

Най-добре е, температурата в стаята да е около 19-22 градуса, докато спите по-добре да е от 17-18 градуса. Именно с такива показатели няма да се измъчвате от главоболие и безсъние. В детската стая температурата трябва да е постоянна - около 20-23 градуса.

По отношение на влажността, през студения сезон нивото на влажност в помещението трябва да бъде 30–45%, максимум 60%.

Времето, необходимо за сън през зимния сезон

Времето, необходимо за сън е индивидуално. При някой са достатъчни от пет или шест часа почивка, докато други се чувстват уморени след десет. Според учените оптималната продължителност на съня за здрав възрастен е 7,5 до 9 часа.

Преживейте ранното ставане

Тялото просто отказва да се събуди, ако е тъмно навън. Факт е, че рецепторите на очите реагират на недостатъчно осветление и изпращат съответния сигнал до мозъка.

В резултат на това хормонът на съня мелатонин продължава да работи и производството на кортизол се инхибира. Само с достатъчно слънчева светлина най-накрая получаваме кортизол и се събуждаме лесно.

Ранното ставане може да бъде по-лесно и по-приятно. Опитайте да използвате няколко доказани метода - някои от тях определено ще ви помогнат.

Пет съвета за това как да спим по-добре

Едно от най-важните неща, които трябва да имаме в живота си е спокоен сън. Той е основа на здравословното ни ежедневие, това да се чувс...

Първият - станете веднага щом звънне алармата, без „още пет минути и ставам“. Факт е, че удълженото ставане пречи на мозъка да влезе бързо в работен ритъм и в резултат на това се чувствате летаргични почти през целия ден.

Вторият начин – от пет до десет минути упражнения засилват производството на кортизол и ви помагат бързо да се ободрите. Можете дори да правите упражнения в леглото.

Третият метод може да се опита от тези, които не обичат физическото натоварване. Вземете контрастен душ, за да се събудите. Душа ще постави тялото в състояние на лек стрес и ще ускорят производството на кортизол.

Следващият начин да се развеселите е най-често срещаният и приятен. Изпийте чаша силно кафе и хапнете нещо сладко с високо съдържание на въглехидрати.

Последният метод е подходящ за тези, които не са безразлични към съвременните технологии. Вземете интелигентен будилник, който симулира изгрева. Устройството излъчва червеникава светлина, подобна на изгрев, 30 минути преди сигнала. В рамките на половин час интензитетът на светлината се увеличава и докато се събудите, стаята ще бъде огряна от „слънчеви“ лъчи. Изкуственият изгрев прави ранното събуждане по-малко трудно и прави събуждането през есента и зимата много по-лесно.

Съвети за по-добър сън в студените зимни вечери

Добрият сън не се влияе само от това, което правите, след като си легнете. Става дума за избори, които правите през деня и вечерта. Пре...

Хранене преди лягане

Късната вечеря влияе значително на кръвното налягане, особено два часа преди лягане. Идеалният вариант е обилна закуска и обяд и лека вечеря - по възможност не по-късно от 19:00 часа.

Правилното одеяло

Основното нещо, на което трябва да се обърне внимание, е пълнежа. Изборът ви трябва да бъде повлиян от вашите индивидуални предпочитания, склонности към алергии и температурата в стаята, в която спите. Най-често срещаният пълнеж на одеяла и възглавници е пух и пера, най-често смес от двете.

Пухът е по-мек и по-лек. Възглавницата с пера е по-твърда от пухената възглавница, а одеяло с повече пера от пух ще бъде много лошо. Основният плюс е естествен пълнеж, дишащ и хигроскопичен. Недостатъкът е, ако топлото одеяло е тежко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com