Как да преобразите спалнята за по-малко от 99 лв.?

7414
Как да преобразите спалнята за по-малко от 99 лв.?
Снимка: iStock

Финансовата криза, растящите цени и несигурността за доходите и работното място принудиха много домакинства да ограничат разходите си, да пренаредят приоритетите си и да преразгледат бюджета си, премахвайки от него второстепенни пера като обзавеждане и ремонт на жилището. Визията на дома ви и особено на спалното помещение е от значение за качеството на живот.

Спалнята е едно от най-важните помещения, тъй като пълноценният сън е от ключово значение за работоспособността, психическото и физическото здраве. Ако спалнята ви не ви носи нужното спокойствие и усещане за релакс и се нуждае от спешен редизайн или подмяна на старите и захабени мебели, може да я промените до неузнаваемост за сума под 99 лв. Не вярвате ли? Последвайте стъпките и се насладете на резултата.

1.       Пренаредете пространството

Преместете мебелите, като предварително прецените как ще изглежда по-стилно и уютно стаята ви. Прегледайте сайтове или списания за интериор и дизайн и „откраднете“ идеи за разположението на мебелите. Пренаредените мебели ще променят облика на спалнята, без да похарчите и лев.

Сложете някое от тези цветя в спалнята си и вижте какво ще се случи

Стайните растения са перфектната декорация за всеки дом, но те могат да бъдат и изключително полезни за цялостното здраве. Някои от тях...

2.       Освободете се от ненужните вещи

Колкото по-изчистен е дизайнът, толкова по-стилно ще изглежда стаята ви. Необходими са само няколко красиви вещи за акцент. Претрупването на пространството създава усещането за хаос и липса на вкус. Особено ако с в различни стилове. Приберете всички картички, плюшени играчки, евтини картини, календари, сувенири, дребни подаръчета, които имат сантиментална стойност, но не и декоративна, в кутии под леглото или на тавана. Същото важи и за множество снимки в рамки, списания, вестници. Каквото е ненужно и не представлява ценност за вас, изхвърлете. Козметиката следва да е в шкаф или куфарче, а не подредена върху мебелите ви. Бижутата също следва да бъдат прибрани на определеното им място.

Изберете един стил за помещението и оставете само 3-4 декоративни предмети, като дадете предимство на по-изящните и по-скъпите. Ако ви липсват вещи с декоративна стойност като часовници, картини, нощни лампи, свещници и други, най-изгодно ще е да закупите 2-3 саксии с живи цветя. Това ще ощети бюджета ви със само около 10 лв., но ще придаде много живот на помещението. Внимавайте саксиите да са еднакви или да си подхождат като дизайн и цвят. Добро решение за всеки интериор е и огромна красива ваза със сухи цветя.

3.       Акцентирайте върху стената зад спалнята

Закупете ролка тапет, средна цена 20 лв., и облепете стената зад спалнята ви. С остатъка от тапета облепете нощните шкафове, а ако ви остане материал – и части от някои от останалите мебели – например вратичките на гардероба, ако се нуждаят от обновяване. Това ще преобрази до неузнаваемост помещението, а мебелите ви ще придобият дизайнерски вид.

Нещата които трябва да държите надалеч от спалнята

Сметки, договори и други документи Не вкарвайте работата си в спалнята ако имате тази възможност. Трябва да разделяте мястото за отдих...

4.       Погрижете се за мебелите

Ако се нуждаете от подмяна на мебели, но нямате средства, заложете на фолио. Разцветките и текстурите ще ви изненадат с разнообразието си и с имитирането на дърво и кожа. Изберете най-удачния за вас или комбинация от две разцветки, подхождащи и на тапета ви, и довършете гардероба с фолио, както и раклата или друга мебел, която имате в спалнята. Може да облепите и вратата на стаята, ако се нуждае от ремонт или е стара. Закупете нови дръжките на мебелите. Ще се изненадате как парче фолио и парче тапет заедно с нова дръжка променят старите ви шкафове до неузнаваемост. Сумата, която ще ви е нужна, ако се спрете на по-евтини дръжки за шкафове и в зависимост от броя мебели, за които купувате фолио е около 40-50 лв.

5.       Обърнете внимание на леглото

Ако кувертюрата е стара, подменете я, съобразявайки цвета с този на фолиото и тапета. Може да намерите чудесни покривала и за около 15 лв. Ако е нова, може да вложите тази сума в нови декоративни калъфки за възглавниците.

Така за по-малко от 99 лв. ще имате стая с напълно различен вид, в която стари и изпочукани мебели, захабен текстил, скучни стени, бъркотия и претрупаност няма да нарушават комфорта ви. Насладете се!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com