Как да "превключите" правилно прозорците си в зимен режим, за да намалите сметките за парно

19287
Как да "превключите" правилно прозорците си в зимен режим, за да намалите сметките за парно
Снимка: iStock

Студът е вече тук и зимата тепърва започва. И всеки иска у дома да му бъде топло и уютно, но се притеснява за сметките, които трябва да плати в края на месеца. За да бъде топло вкъщи, трябва да имате качествени прозорци, които да не пропускат топлината навън, както и да не допускат студът да влезе вътре. Затова е изключително важно да подготвите прозорците за предстоящия зимен сезон.

Трябва ли да "превключите" прозорците на зимен режим?

Когато навън стане студено доста хора бързат да превключат прозорците си в така наречения зимен режим, за да не губят от топлината. Добрата новина е, че това може да го направите сами, не е нужно да викате фирма. Някои експерти обаче смятат, че не е необходимо да превключвате прозорците на зимен режим сами и че прозорците се произвеждат във фабриката по такъв начин, че да функционират правилно. Въпреки това в някои случаи е добре да превключите прозорците, особено ако са пластмасови.

По-ниски сметки и повече топлина: Трик за уплътняване на прозорци

Как да превключите прозорците на зимен режим?

Като за начало погледнете дали прозорците ви имат възможност да променят своя режим. Вижте дали имат винтове отстрани на крилото, ако са със задвижване на шестостенен ключ или са в овална форма, то тези прозорци имат възможност да се коригират спрямо сезона. Настройката на прозорците за този режим означава регулиране на ограничителя с който те пасват към касата. Колкото по-близък е контактът им, толкова по-малко топлина отделя помещението навън, като създава комфорт вътре. Силното натискане върху платното за дълго време ще доведе до деформиране, което от своя страна ще скъси живота на прозореца. С две думи е възможно да започна да духа от прозореца от онези места, които преди това са си били добре уплътнени и запечатани. Правилното функциониране на дръжката на прозореца също може да се промени към по-лошо и това да затрудни неговото отваряне или пък дръжката да се счупи. Също така е добре да подчертаем факта, че ако сами превключвате прозорците си в зимен режим, гаранцията се анулира. Но това не означава, че трябва да се свързвате със специалист по всеки специфичен въпрос, понякога има смисъл сами да настроите прозорците си на зимен режим. За да направите това не трябва да сменяте уплътнението, просто трябва да започнете да пренаредите прозорците от миналия към този сезон.

Как да премахнете конденза от прозорците и дограмата?

През горещите летни месеци режимът ви позволяват да намалите налягането между външната част на рамката и гуменото уплътнение, като по този начин въздухът циркулира по-свободно. Когато прозорците са в зимен режим се случва точно обратното - топлината се съхранява вътре, защото налягането се увеличава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com