Как да притопляме храната, без да разваляме нейните вкусови качества

1962
Как да притопляме храната, без да разваляме нейните вкусови качества
Снимка: iStock

Топлинната обработка на храната е много съществена част от нашия напредък и много важна в готварството. Различните видове, по които можем да приготвим едно ястие, са превърнали кулинарията в изкуство. 

Още първобитните хора са пекли на открит огън, последвани по-късно от готварските пещи и достигащи днес до фурните с много и различни опции за приготвянето на различни ястия. Днес съществуват различни начини за топлинна обработка, като сред основните, които се използват са печене, варене и пържене. Какво налага и как действат тези процеси върху различните продукти?

Положителното влияние на топлинната обработка, е че подобрява вкуса на продуктите, месото става по-крехко при печене или варене, бобовите и кореноплодните зеленчуци стават годни за ядене при варене или приготвяне на пара, а прясното мляко може да се пие сурово, след като е преминало през процес на пастьоризация. Високата температура при печене или варене спомага и за съхраняването на храната за по-дълго време.

Наред с положителните ефекти обаче са налице и такива, които не действат толкова добре на продуктите, в следствие на което те губят хранителните си свойства, намалява концентрацията на полезни витамини и минерали в тях, а при пържене на много висока температура, мазнините образуват токсични вещества, които нерядко са канцерогенни. Така, вместо да извлечем полезните вещества ние ги унищожаваме, а това вреди много на здравето ни. Тогава как по най-добрият и полезен за нас начин можем да приготвяме храната си?

Грешките, които допускаме при готвенето на зеленчуците и ги превръщаме в нездравословни

Зеленчуците са едни от най-полезните храни, които са богати на въглехидрати, витамини, минерали, фибри, мощни антиоксиданти. Най-много ...

Печенето е един от най-предпочитаните начини за обработка на храната. Изпечено на скара, месото става крехко и ароматно, а зеленчуците запазват голяма част от хранителните си стойности и придобива много приятен вкус. Освен на скара можете да приготвите храната си като я изпечете във фолио. Така тя също ще стане много вкусна, а освен това ще запази много от полезните в нея минерали, витамини и аромати.

При варенето за предпочитане е да приготвяте продуктите на пара или в херметическа тенджера. При готвенето на пара продуктите запазват свежият си вид и голяма част от полезните си вещества. Друго предимство при готвенето на пара е, че чрез нея се извличат вредните вещества от продуктите, като нитрати, антибиотици и други. В следствие на получилия се конденз, по време на варенето, всички те се отлагат във водата на дъното на тенджерата.

Готвенето в тенджера под налягане е друг много бърз и удобен метод за готвене. Неговото предимство, е че спестява много време.  При него различните меса и варива се приготвят много бързо, като така запазват голяма част от полезните си вещества.

Който и от тези методи да изберете, бъдете сигурни, че винаги ще имате вкусна и качествено приготвена храна на масата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com