Как да разбера колко килограма съм без кантар?

29270
Как да разбера колко килограма съм без кантар?
Снимка: Vidmir Raic / Pixabay

В живота на всеки човек може да се появи ситуация, когато спешно трябва да определите теглото си, собственото или на някой друг, но да не разполага с кантар. Какво да правите и как да разберете теглото си без това устройство?

3 начина да определите теглото си без кантар

Теглото може да се определи без това така популярно устройство - кантар. Има няколко алтернативни метода, базирани на математически формули и физически закони, благодарение на тях може много бързо да разберете телесното си тегло без да прибягвате до класическо претегляне. Разбира се, ако трябва точно да измерите масата си, добрите везни са незаменими. 

Метод 1. Използвайте китката си

Първо трябва да определите към какъв тип телосложение принадлежите: астеничен (тънка кост) или хиперстеничен (широкостен). За да направите това, хванете дясната китка с пръстите на лявата ръка (показалец и палец): Ако го правите с лекота, обиколката е свободна - вашият тип е астеничен, ако обиколката е непълна - хиперстенична.

Как да се справим ефективно с молците?

Астениците разглеждат теглото си по следната схема. Числото, получено от формулата "височината ви е 10%" (например височината ви е 170 см - 10% \ 17), трябва да се извади от последните 2 цифри от вашата височина. В нашия пример това е 70-17=53. Значи теглото ви е приблизително 53 кг.

Хиперстениците също се броят, но изваждането се заменя със събиране. Тоест числото 17, получено от формулата „вашият растеж е 10%“, трябва да се добави към последните 2 цифри от вашето тегло изглежда така 70+17=87 кг.

Ако обаче няма очевидни проблеми с наднорменото тегло или прекомерната слабост в костите, тогава трябва да използва различна математическа формула: обиколката на китката се умножава по 4.

Например сте измерили китката си със сантиметрова лента и получавате числото 15, което означава 15 * 4 \ 60 кг.

Кога и как е правилно да се теглим

Метод 2. Използвайте талията си

Този метод е прост, но по-точен от предишния. За да изпълните метода, в допълнение към талията, ще ви е необходим и шивашки "сантиметър".

Измервайки талията, получавате например числото 70. Използвайки формулата "-5 от талията" и ще получите желаната стойност: 70-5 \65 кг.

Метод 3. Използвайте диаметъра

Това е най-обезпокоителният и труден за прилагане метод в градски условия, но е най-точният. За да изчислите теглото по този метод, ще ви трябва празен голям контейнер (например варел) или вана.

Как да научим детето да отговаря на името си?

Практическата част: поставяме маркер за количеството във вана, сипваме вода, качваме се в нея и гледаме стената на ваната, а именно нивото на водата: отбелязваме колко се е повишила. Излизаме от съда и пристъпваме към 2-ра част от експеримента - броене на количеството вода, което определя теглото ви. Да вземем за основа, че 1 кг е еквивалентен на 1 литър. Налейте вода в бъчвата (вана) с литрова халба и вижте колко халби ще са необходими, за да сте сигурни, че нивото на течността в банята достигне "вашата" марка. Ако това е 50 чаши - значи тежите 50 кг)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com