Как да различим истинския зехтин от фалшивия?

7068
Как да различим истинския зехтин от фалшивия?
Снимка: Mareefe / Pixabay

Въпросът как да различим зехтина от фалшификат е от интерес и вълнува много хора. Факт е, че в магазините все повече се появяват фалшиви продукти, които не само не подобряват здравето, но и съдържат нискокачествени добавки, които са вредни за нашето тяло.

Купувайки скъпа бутилка, може да получите евтино растително масло, което не съдържа никаква хранителна и здравословна стойност. Ето защо преди да купите, препоръчително е да се запознаете с основните методи за определяне на фалшиви продукти. Това ще ви е от полза, ако е необходимо, да ги приложите на практика.

Как да различим зехтина в магазин?

Натуралният зехтин е много популярен сред купувачите. Той съдържа мононаситени мастни киселини, витамини К и Е. Доказано е, че редовната му консумация нормализира кръвното налягане, намалява риска от затлъстяване, подобрява състоянието на кожата и забавя процесите на стареене. Ако знаете как да различите истинския зехтин, може да си купите полезен продукт. 

Известно е и това, че фалшифицирането му е един от най-печелившите "бизнеси" в Италия. Според статистиката до 70% от продукта, произведен в тази страна е фалшив. Разграничаването на измама в магазина може да се окаже „мисия невъзможна“.

В много случаи външният вид на продадените бутилки не предизвиква съмнение, но вътре има неразбираема консистенция, която има само вкус и мирис на маслини.

Най-често вместо натурален продукт в бутилката се добавя ленено масло, смесено с малко количество зехтин.

Понякога фалшификаторите смесват слънчогледово и соево масло и след това инжектират хлорофил или бета-каротин, за да произведат аромата на маслина.

Зехтинът или олиото е по-полезно? Отговорът ще ви изненада

Как тогава да различим зехтина и да избегнем покупката на заместител?

За да не купите фалшификат, се препоръчва да обърнете внимание на няколко различни критерии. Когато посещавате магазин, следете за:

Цена

Истинското масло е ценен продукт и често се произвежда механично. Това обяснява защо цената му е средно 5-6 пъти по-висока от слънчогледовото масло.

Производител

Оригиналът се произвежда и бутилира в една страна, докато се опакова от самия производител. Ако на етикета на предлагания продукт е изписано само мястото на разливане или производство, това би трябвало да буди подозрение.

Страна производител

Изключително нежелателно е да купувате продукти, произведени в държава, където не се отглеждат маслини.

Опаковка

Бутилката и етикетът не трябва да се направени небрежно.

Обърнете внимание и на външния вид на течността в бутилката

Много хора не знаят как да различат рафинирания от нерафинирания зехтин, но нюансът на съдържанието ще ви помогне да се разбере кое е истински продукт и кое менте.

Най-добри са нерафинираните студено пресовани екстра върджин продукти, които имат нежен жълто-зелен цвят. Рафинираното масло е жълто, без зелени нюанси, с по-дълъг срок на годност.

Как сами да си направим домашен зехтин

Как да различите истинския зехтин у дома?

Има няколко начина да различите истинския зехтин от фалшивия с ниско качество, след като вече сте го купили. Първо, трябва да отворите бутилката и да я проверите за вкус. Не трябва да гранясва или да има чужди миризми (слама, гнили плодове и др.). Рафинираният продукт почти не мирише, нерафинираният продукт запазва билкови, дървесни или плодови нотки в аромата си.

Ако маслото дори леко мирише на оцет или вино, това е индикатор за некачествени продукти. Тази миризма показва, че маслините са били съхранявани по-дълго от определеното време и са ферментирали. Оригиналът има лека горчивина, стипчивост и пикантност, които се появяват благодарение на полифенолите, които съставляват пресните маслини.

Що се касае до разчитането на мирис и вкус, това само няма да е достатъчно. Наред с това си струва да използвате два прости теста, които ще ви помогнат да разберете автентичността.

Как да различите истинския зехтин от ментето?

Тези продукти съдържат мононаситени мазнини, които се втвърдяват, когато се съхраняват в хладилник. Поставете бутилката в хладилника за няколко часа. Ако течността в бутилката се е сгъстила, помътняла и дори напълно замръзнала, много вероятно е оригиналът да е пред вас.

Вторият начин да различите истинския зехтин е по неговата запалимост. Пригответе фитил и го потопете в течността от бутилката. Ако се запали с чист пламък, може да се приеме, че продуктът е оригинален. В случай, че фитилът не гори или просто пуши, имате фалшификат.

Надяваме се, че горните съвети ще ви помогнат да различите менте от оригинала и да получите наистина висококачествено масло, което ще добави незабравим вкус към вашите ястия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com