Как да разпознаеш лъжата

6523
Как да разпознаеш лъжата
Снимка: iStock/Guliver

Психолозите често ни съветват за какви признаци да следим, за да разберем дали ни лъжат. А ето и най-честите:

Липса на логика

Съветите на специалистите са при получаване на информация обезателно да проверяваш детайлите около нея. Примерите могат да са от различен характер - в живота, в работата, в семейството, при възпитаването на децата… Начинът обаче да се хване лъжата е все един и същ. За да стигнеш до истината, трябва да задаваш повече уточняващи, конкретни въпроси и да търсиш възможно най-много подробности. За да приемеш за факт нещо казано от някого, трябва да се стигне до съвпадение поне на няколко логично свързани детайла по отношение на едно действие.

Нетипично поведение

Промяната в поведението е един от най-забележимите индикатори за някаква непочтеност. Когато например някой човек, който по-скоро е тревожен като тип поведение, стане изведнъж необичайно спокоен или пък се случи обратното - спокойният се покаже като раздразнителен, това веднага трябва да събуди подозренията ти. За да забележиш обаче подобна разлика в поведението, трябва добре да познаваш отсрещния човек и типичните му реакции в определени ситуации. При отклонения от тях внимавай за фалш.

Вербални и невербални противоречия

3-те зодии, които лъжат най-често

От време на време на всеки се случва да използва дребна лъжа, за да се измъкне от непредвидена ситуация. Но има хора, за които изкривяв...

Разпознай лъжата, наблюдавайки жестовете и думите на отсрещния по време на говоренето. Ако има разминаване между тях, със сигурност лъже. Човек може, говорейки едно, да прави леки, неволни жестове на отрицание. Противоречията може да са между гласа и думите, гласа и жестовете, думите и жестовете или думите и изражението на лицето.

Смущения

Психолозите твърдят, че при избягван на контакта с очи вероятно липсва прямота в отношенията. Ако някой прикрива чувствата или намеренията си и лъже, той се поти, несръчен и смутен е, а това все са признаци, показващи силна тревожност заради липсващата искреност.

Прекалено много детайли

Ако ти обясняват много детайлно и пълно, замисли се дали нещо не е наред. Многото детайли подсказват, че се влага мисловна дейност, вероятно – за да се прикрие измама.

Колко лъжат различните зодии?

Научете колко и как лъжат различните зодии. Овен  Овенът лъже „за спасение“. Но най-вече, за да спаси себе си. Ако н...

Ако внимаваш, въобще не е трудно да разпознаеш, че те лъжат.

Следи за неискрени емоции

Фалшивата усмивка не може да изглежда истинска. Разпознава се по продължителността, силата и други детайли. Устните на истински усмихнатия човек стават по-широки и големи, а това не се случва при усмивката с умисъл.

Задай въпрос неочаквано

Някои хора са доста умели лъжци. Може да се издадат обаче, ако им бъде зададен въпрос по темата, без той да очаква. Изслушай го, почакай да мине малко време и задай неочакван въпрос.

Как да разпознаем лъжеца срещу нас

Един от най-добрите начини да разпознаем дали човекът срещу нас ни лъже е да следим неговите жестове. Ако той имитира вашите действия &...

Довери се на интуицията си

Може да попаднеш в ситуация, в която всички факти те насочват към даден избор, но да не предприемаш действие все пак. Ако не се вслушаш във „вътрешния си глас“, после обикновено се упрекваш, че не си го направила. Съществуват хора, на които просто инстинктивно не може да се довериш и обикновено се оказваш права.

Не игнорирай истината

Психолозите обръщат внимание, че е много важно да можеш да разпознаваш истина и лъжа, защото все пак някои могат да изглеждат, сякаш те лъжат, а все пак да са искрени. Докато слушаш събеседника си, винаги се опитвай да откриеш истината. Помисли също има ли реални основания този човек да те лъже.

Човек има възможност да си избира позицията, от която да гледа на живота. В ролята си на родители или на приятели в повечето случаи предпочитаме да гласуваме доверие, а не да търсим лъжата постоянно. Гледаш ли непрекъснато с подозрение на онова, което се случва, животът хич няма да е приятен. Това ще те накара да живееш под постоянен стрес и така може да се стигне до там, че дори да навредиш на здравето си. Бъди внимателна, на все пак не ставай прекалено подозрителна – всяка крайност е излишна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com