Как да се храним, за да спинкаме сладко?

10084
Как да се храним, за да спинкаме сладко?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако човек се измъчва от безсъние или спи лошо, първото нещо, което би трябвало да помисли, е: „Какво вечерях?“ Макар, че нерядко причините за недобрия сън се крият не само и не просто във вечерята – а въобще в начина ни на хранене, в нашия хранителен и двигателен режим. Съответно, ако имаме проблеми със съня, е добре да си зададем някои насъщни въпроси. Ето и кои са те според специалиста по превантивна и функционална медицина д-р Кристиане Фуджий (Флорианополис, Бразилия).

Един от тях е за движението, активността и физическото бездействие: ежедневното седене в офиса и лежане на дивана у дома определено ще превърнат нашия сън в изтезание.

За стреса: високото ниво на хормона на стреса сигнализира на организма за опасност и пречи на съня.

За времето и съдържанието на калории във вечерята: тя трябва да е лека и минимум 3 часа преди лягане.

За необходимото количество сън: зависи от възрастта и физическата активност.

Как да се храним интуитивно и защо?

През 1990-те години диетолозите в САЩ забелязали, че пациентите с наднормено тегло все по-често се оплакват от различните диети. Мъже и...

За вредните навици: алкохолът и тютюнопушенето причиняват нарушения на съня.

Качеството и продължителността на съня може сериозно да бъдат повлияни от храненето. От една страна, храносмилателната система излишно се натоварва, ако вечерята е късна и тежка. От друга страна, вечерята може да бъде с трудно смилаеми храни, които стимулират метаболизма и ви държат будни. Не на последно място черният и зеленият чай, кафето и енергийните напитки също пречат да спим добре.

Важни вещества, които имат позитивен ефект върху съня чрез релаксация, са мелатонинът и триптофанът. Мелатонинът е хормон, образуван от епифизната жлеза, който има успокояващ и приспиващ ​​ефект. Среща се, например, в черешите и малините – вечер можете да пиете такъв сок. Триптофанът е важна аминокиселина, която може да се получи само от храната. Той премахва депресията и тревожността.

Храни, богати на триптофан и които спомагат за образуването на мелатонин са: бадеми, канела, банани, орехи, яйца, сирене, соеви зърна, риба, зеленчуци, авокадо.

Продукти, които влияят негативно на съня: с високо съдържание на захар, алкохол, кафе, кисели храни, месо, колбаси и млечни продукти.

9 странни трика, които помагат на здравия сън!

Хората, сами по себе си са напълно различни едни от други. Някои хора, заспиват на секундата, в която се докоснат до възглавницата, но ...

Чаша червено вино може да ви улесни да заспите по-бързо, както и чаша бира. Но ако не се ограничите с една чаша или пиете силни напитки, сънят ви ще бъде неспокоен. Затова алкохолът би трябвало да се консумира умерено, и преди всичко само понякога.

Ароматът на лечебните растения – валериана, лавандула или хмел, ще успокои тялото и психиката и ще ни помогне да спим добре и да се отпуснем.

Вечерните ритуали ще помогнат за подобряване на съня: вечерята, семейното пиене на чай, разходката по едно и също време или четенето имат позитивен ефект върху качеството на съня.

По-добре четене на книга вместо мобилен телефон или филм. Звуковите, вибрационните и светлинните сигнали на телефона, компютъра или телевизионния екран нарушават съня и пречат на заспиването. Четете книга: след няколко страници очите се уморяват, а заспиването става по-бързо и по-лесно. Има и алтернативно четиво – аудиокниги!

Но ако имате тежки проблеми със съня, и промените в начина на живот и хранене не помогнат, тогава трябва да посетите лекар! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com