Как да се измъкнем от мъртво вълнение?

5560
Как да се измъкнем от мъртво вълнение?
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

През най-отпускарския месец, когато пътят към морето е най-естественият избор, въпросът за безопасността на плажа е от ключово значение. Освен слънчевото изгаряне и свързаните с него последствия и увеличаване на риска от рак на кожата, хранителните отравяния, бактериалните и вирусни инфекции, топлинният и слънчевият удар още една опасност дебне плажуващите – морето – вълнуващо, безкрайно, романтично, разхлаждащо, но и опасно.

През август спасителите често казват, че „морето се обръща“ и мъртвото вълнение не е изключение. Летовниците обаче, увлечени от емоцията от дългоочакваната отпуска, свободата и безгрижието, както и поради факта, че морската почивка е кратка, бързат да черпят с пълни шепи от удоволствията на лятото и плажните изкушения, забравяйки, че безопасността следва да е водеща и че флаговата сигнализация е от съществена важност за опазване на живота и здравето им. Спасителите често се оплакват от плажуващи, пренебрегващи флаговете и влизащи в морето, въпреки че флагът забранява това.

Така се създават предпоставки за инциденти, които често завършват фатално, тъй като летовниците рядко имат познания как да постъпят, попадайки на мъртво вълнение или при друг инцидент в морето. Знаейки как да се измъкнем от мъртво вълнение, увеличаваме шансовете си за спасение.

Как да разпознаем мъртвото вълнение?

Преди да научите как да се измъкнем от мъртво вълнение, добре е да може да го разпознавате и да избягвате влизането в морето, когато опасността ви дебне от водите му. Ако има вълнение, често, притеснени от вълните, туристите се насочват към тиха и спокойна зона в морето между две вълни. Тя обаче, оказва се, е най-опасното място в морето. Спокойните води между вълните, тоест мястото, на което няма вълнение, докато в останалата част от морето се наблюдава такова, е зоната на мъртвото вълнение.

Там силата на теченията е толкова голяма, че морето ще ви завлече навътре. Смисъл да се съпротивлявате и да плувате срещу течението няма – това няма да ви помогне да се спасите. Какво тогава да направите? Да приемете, че сте обречени или просто да чакате спасителя? А ако плажувате на див и неохраняем плаж? Спасение има, ако знаете как да се измъкнем от мъртво вълнение.

Как да се измъкнем от мъртво вълнение?

Единственото решение, което ви дава възможност за спасение и измъкване от мъртвото вълнение е не да плавате към брега, тоест не срещу течението, а успоредно на брега. Плуването срещу течението при мъртво вълнение е безсмислено и безрезултатно дори за опитни плувци и за спасителите, а какво остава за уплашения и неподготвен турист.

Мъртво вълнение се появи по Южното Черноморие

Насочете се на страни – успоредно на брега и плувайте така 20-30 метра. Те са напълно достатъчни, за да избегнете зоната на мъртвото вълнение и да се отдалечите от нея достатъчно, за да може спокойно след това да плувате към брега, без теченията да ви носят все по-навътре в морето.

Ако сте на плаж, който се охранява, не се притеснявайте да потърсите помощ. Много удавници реално не търсят помощ, поддават се на паниката и не съумяват да се спасят именно заради грешно поведение и действия. Махнете с ръка, дайте знак, че се нуждаете от помощ. Все някой ще ви забележи и ще я получите.

Най-важното при инциденти в морето е да запазите самообладание и спокойствие. Особено ако сте на дълбоко и не стигате дъното. Сковаването, паниката ще ви изиграят лоша шега, пречейки ви да се задържите на повърхността и да плувате.

Препоръчваме ви и да не влизате сами в морето. Винаги е добре да имате другарче във водните забавления. Някой, който ще извика помощ при нужда. Самотното плажуване на диви плажове, макар да е романтично и да носи спокойствие на духа ви, може да ви убие. Буквално. Спазвайте флаговата сигнализация, слушайте спасителите, които са там, за да съхранят здравето и живота ви, внимавайте къде, кога и как се къпете в морето и не влизайте преяли, както и след употреба на алкохол.

Желаем слънчево и  безопасно лято, пълно само с положителни емоции!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com