Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се откажете от цигарите, без да навредите на психиката си

12 август 2021, 13:45 часа

Предложените от американския експерт методи ще помогнат за справяне с никотиновата зависимост.

Експертите многократно са доказвали, че тютюнопушенето допринася за развитието на сериозни поражения на здравето като рак на белия дроб и сърдечно-съдова дистония. Най -добрият и гарантиран начин да намалите риска от тези заболявания е да спрете да пушите веднъж завинаги. Но толкова ли е просто? Според статистиката само 1 човек на 20 може от раз да откаже пушенето, без да навреди на психиката си. Останалите 19 души отново се връщат към лошия навик, тъй като мисълта за пушене често придобива естеството на мания. Все пак е възможно да се откажете от тютюнопушенето, ако следвате съветите на експерти.

1. Воля и мотивация

Ако сте мотивиран човек и знаете точно защо трябва да направите това, значи имате възпиращо средство. Това вече е половината път. Обаче, просто приемането и отказването от тютюнопушенето не е достатъчно лесно. На помощ ще дойдат спомагателни предмети и дейности, които ще отклонят вниманието от желанието да се изпуши друга цигара. Те могат да бъдат близалки, чаша вода, както и смяна на пейзажа или ново хоби - фитнес, йога, колоездене.

2. Постепенни действия

Постепенно ограничавайки се от пушенето, ще почувствате неочаквана лекота. Опитайте да намалите на половина цигарите си. Ако следвате тази препоръка, ще ви е лесно да намалите броя на цигарите малко по-късно.

Ако този метод ви се струва несериозен, пробвайте да намалите броя на цигарите с 1 всеки ден.

3. Избягвайте тютюна

Коренно различен начин от предишния, но не по-малко ефективен, е да се отървете от всичко, което ви напомня за вашата зависимост. Изхвърлете цигари, пепелници, проветрете всички стаи в къщата си. Опитайте да достигате дома си без да преминете покрай познат магазин за тютюневи изделия.

4. Сменете цигарите ...

Това ще ви помогне да получите никотин от други източници Никотинови пластири, дъвки, твърди бонбони и таблетки за смучене. ... Смисълът на тази процедура е незабавно да преминете от мислене за пушене към болезнен стимул.

5. Електронен начин

Електронните цигари първоначално са били предназначени за спиране на тютюнопушенето. Разбира се, този метод не е най -безопасният, тъй като периодично се появяват резултатите от медицински изследвания, които разказват за редица вредни вещества, съдържащи се в електронните устройства. Един от тях е пропиленгликол. Експертът обаче твърди, че „в сравнение с конвенционалните цигари, вредното въздействие на електронните цигари върху човешкото тяло е в пъти по-ниско“.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес