Как да се разсейвате: 5 начина да си вземете почивка

1208
Как да се разсейвате: 5 начина да си вземете почивка
Снимка: iStock

Почивките в работата не само дават необходимият релакс, те правят човека по-продуктивен и креативен. Няма значение дали паузите са достатъчно дълги или кратки. Защо все пак е необходимо да се разсейвате и какво можете да правите по време на почивките?

Нашият мозък не е в състояние да задържи вниманието си за дълго време. Принудени сме да се концентрираме, после да се разсейваме. Ето защо, вместо да се насилвате да работите въпреки умората и демотивацията, можете да правите продуктивни почивки.

Продуктивни почивки от работа

Може да изглежда, че думите " производителност " и "почивки" не са съвместими. Много хора смятат почивките за противоположност на работата. Те обаче ни правят по-продуктивни и креативни. Не чакайте енергийните ви нива да спаднат напълно. По-добре е да планирате тези почивки, за да презаредите тялото и ума си: това е силата на структурираното разсейване.

Убийствени трикове за повишаване на вашата професионална продуктивност

Учените са открили, че ние постоянно редуваме кратки изблици на внимание и периоди на разсеяност, по време на които несъзнателно спираме и сканираме околната среда, за да видим дали има нещо по-важно извън основния ни фокус.

Проблемът е, че днес сме пълни със стимули около нас, които могат да привлекат внимание през тези периоди, докато сканираме непосредственото си обкръжение. Следващия път, когато се обвинявате, че отново мислите за нещо друго, докато сте на работа, не забравяйте, че мозъкът просто прави това, което трябва да прави: бъдете нащрек за потенциална опасност.

Значението на почивките

Когато имате работа, е лесно да се убедите, че няма време за почивки. Всъщност, гледайки празно в лаптопа, ние създаваме само илюзията за продуктивност.

Изследванията показват, че правенето на почивки ви помага да сте продуктивни през целия ден и намалява необходимостта от дълго възстановяване в края. Това е така, защото разсейването от работа помага за поддържане на енергийните нива и намалява риска от изтощение.

Как можете да подобрите своята продуктивност?

Предимства от почивките, докато работите:

● Възстановяване на мотивацията. Най-добре е да правите кратки почивки преди дългосрочни задачи. Кратките планирани паузи наистина ще ви помогнат да се съсредоточите върху задачата.

● Предотвратете умората при вземане на решения. Умората от вземане на решения може да доведе до използване на по-примитивна логика и липса на вземане под внимание на последици от втори ред.

● Консолидиране на спомени. Тъй като мозъците ни използват почивки, за да обработят това, което сме научили досега, почивките ни помагат да учим по-добре.

● Повишаване на креативността. Когато хората трябва да решават въображаеми мисловни задачи, почивката и разходката са по-благоприятни за творческо мислене, отколкото да седят неподвижно.

● Чувствате се по-добре. И накрая, почивките са полезни за психическото и физическото здраве. Изправянето и ходенето за пет минути на всеки час през работния ден подобрява настроението, намалява глада и намалява летаргията.

Повечето хора имат една планирана почивка всеки ден: обедна. Но мнозина я пропускат, като ядат сандвич направо на работното място. В резултат на това се чувстват уморени през деня.

Като цяло изглежда, че трябва да правите кратки почивки (5 до 10 минути) на всеки около час и по-дълги почивки (поне 30 минути) на всеки два до четири часа. Но тук има голяма разлика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com