Как да спрем побеляването на косата и да запазим естествения ѝ цвят

22641
Как да спрем побеляването на косата и да запазим естествения ѝ цвят
Снимка: Istock/Guliver

С течение на времето сивите косъмчета по главата започват да се показват, а в един момент просто надделяват над естествения ни цвят. Знаем ли обаче защо се появява побеляването на косата и възможно ли е да забавим този процес?

В следващите редове ще отговорим на всички въпроси, свързани с появата на белите коси. Останете до края и научете как да запазим естествения си цвят възможно най-дълго.
Какви са причините за побеляването на косата?

Ето защо не трябва да скубете побелелите коси

Какво правите, когато забележите сив или бял косъм в косата си? Вярно ли е, че отскубването на сивите косми ще умножи броя на белите и ...

Напредване на възрастта

Застаряването е една от основните причини за появата на бели косми, но питате ли се откъде идват те? Причината се крие в пигмента меланин, който осигурява цвета на косата ни. Обаче с напредването на възрастта меланоцитните клетки отслабват свойствата си и това води и до недостатъчното производство на меланин. Едновременно с това започват да намаляват и процесите за произвеждането на каталаза. Водородният пероксид се натрупва в нашите клетки и затова започваме да наблюдаваме и сивкавите косъмчета по главата ни.

Стресови и панически ситуации

Поради сериозни стресови ситуации и психическо натоварване могат да се появят редица здравословни проблеми, а наред с това и побеляването на косата, дори и нейното окапване. Това всъщност не е само теория, ами утвърден факт. Изследвания са извършвани върху животни, като те са били подлагани на сериозен психологически стрес. Вследствие на което мелатонинът в организма е значително намалял, а по козината им се появили бели косъмчета.

Защо побелява косата ви преждевременно?

Няма как да се измъкнем от побеляването на косата, защото времето си казва думата и се отразява както на здравето, така и на външния ни...

По време на паник атаки или бърнаути например се отделя голямо количество адреналин, но също и кортизол, и норепинефрин – това са хормони на стреса, а големите количества от тях възпират нормалното протичане на процесите за растеж на косата.  Цялото ни тяло изпада в едно неспокойно състояние и всички процеси се насочват към самосъхранение, а не към обикновените си функции.

За да не се изчерпват допълнителна енергия и сили, косата преминава в период на „покой“, но по този начин тя се отделя от нашия скалп и опада. 

От голяма важност е да се опитате да преборите стреса и паник атаките, за да може всички функции и системи в тялото ви да работят пълноценно.

Недостиг на витамини и минерали

Откриха връзка между имунната система и побеляването на косата

Американски учени откриха връзка между гените, отговарящи за цвета на косата, и гените, контролиращи имунната система на организма. Р...

Косата може да побелее или да оредее поради недостиг на важни витамини и минерали, каквито са витамин В и желязото. Други фактори са вредни навици като тютюнопушене и недохранване, както и недостигът на достатъчно кислород в меланоцитите. Побеляването на косата може да бъде предизвикано дори и от приема на някои видове лекарствени продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com