Как да управляваме времето си, за да имаме повече енергия?

3117
Как да управляваме времето си, за да имаме повече енергия?
Снимка: iStock

В последните три години след пандемията голяма част от компаниите не само в Европа, но и в България планират или вече са внедрили постоянен хибриден модел на работа. Тази тенденция принуждава лидерите да подобрят уменията си за управление на времето, за да оцелеят при новите начини на работа.

Въпреки че гъвкавостта и удобството на работата от вкъщи могат да бъдат вълнуващи, лидерите все повече страдат от непредвидени предизвикателства и често са на ръба на прегарянето. Преди пандемията физически отделните работни пространства и пътуването до и от офиса помагаха на много служители да разделят професионалния от личния си живот.

За съжаление, след две години дистанционна работа, много лидери са запълнили времето си за пътуване с допълнителни задачи и отговорности, което увеличава умственото изтощение. Когато работата и животът се сливат, дисциплината за изграждане на здравословни граници пада обратно на волята и устойчивостта на лидера. Установяването и придържането към здравословни граници е жизненоважно за психическото, физическото и емоционалното благополучие на всеки.

Едно основно поведение, което спомага за създаването на здравословни граници за лидерите, е способността им да контролират своите календари. Ето шест стратегии, които можете да приложите, за да детоксикирате календара си и да си възвърнете енергията.

Защитата на вашия календар е защита на вашата енергия

Как изглежда това на практика? Кажете, че имате дълга, донякъде натоварваща среща, планирана за следобед. Това означава, че сутринта преди това се ангажирате да излезете на освежаваща разходка сред природата, да хапнете здравословен обяд и да присъствате на срещата подготвени и внимателни.

Помислете за навиците и ритуалите, които ви презареждат. Може би йога, приготвяне на храна с половинката ви или просто да се наспивате добре. Уверете се, че сте интегрирали тези презареждащи ритуали в живота си, за да поддържате енергийните си резерви пълни, когато имате най-голяма нужда от тях.

Разберете ритъма на тялото си и коригирайте календара си към вашите умствени, емоционални и физически нужди

Това съображение върви заедно с първа точка. Част от запазването на вашите енергийни нива включва опознаване на вашите лични навици. Обичате да ставате рано или по скоро сте нощна птица? От колко часа сън обикновено се нуждаете всяка вечер, за да се чувствате отпочинали и готови за деня? През кои часове от деня сте най-продуктивни?

След като създадете своя личен профил на нуждите и навиците, можете да създадете календар въз основа на времето на пикова ефективност. Помислете дали да използвате това време, за да извършите по-малко психически натоварващи задачи като отговаряне на прости имейли.

Защо времето лети по-бързо с възрастта и как да го забавим

Приоритизирайте списъка си със задачи

Всички имаме милион неща, с които да се захванем във всеки момент, което може да доведе до сериозно претоварване. За да се справите със задачите си, използвайте матрицата на Айзенхауер, т.е. матрицата спешно-важно. Това е начин да разбиете списъка си със задачи в четири категории въз основа на това колко са спешни и важни и предлага основна стратегия за вършене на нещата. Например:

Спешно и важно

Първо — Започнете, като се съсредоточите върху критичните задачи, които трябва да бъдат извършени днес.

Не е спешно и важно

График — Планирайте задачи, които са важни, но по-малко спешни, за по-късна дата.

Спешно и неважно

Делегат — Възлагайте спешни, но по-маловажни задачи на други от вашия екип.

Не е спешно и не е важно

Не го правете — нещо в списъка ви със задачи, което не е толкова важно или спешно? Задраскайте го от списъка.

Използването на матрицата на Айзенхауер е лесен начин да определите най-важното от вашия седмичен или месечен списък със задачи и какво може да бъде оставено неизвършено или делегирано.

Категоризирайте календара си и блокирайте времето за конкретни задачи

Можем да разделим нашите календари на различни отделни категории. Например можем да маркираме конкретни задачи като административни, а други като управленски или лични/семейни. 

Вашият календар трябва да отразява списъка със задачи. Очаква ли се да прегледате и редактирате своята презентация на борда? Блокирайте специалното време.

Очаквате емоционално предизвикателен разговор? Планирайте го в календара си в Google с 15 минути време за подготовка и разбор. Ако ви е трудно да следвате рутинните си упражнения или пропускате семейни вечери, блокирайте календара си. Искате ли да прекарате няколко часа с половинката си в събота сутринта, преди да започне хаосът през деня? Блокирайте часа в календара си. Неспазването на този принцип ще ви остави разочаровани седмица след седмица, защото не работите върху приоритетите си, а се ръководите от външни изисквания.

Лесен начин да забавим хода на времето

Отхвърлете идеята за баланс между работа и личен живот и се насочете към интеграция между работа и личен живот

Често говорим за идеята за баланс между работата и личния живот, но има по-добри начини за концептуализиране на баланса между работата и личните задължения. Вместо това преформулирайте вашето разбиране за времето: дайте приоритет на установяването на интеграция работа/живот.

Ако работите от вкъщи, можете да разделите деня си на различни сегменти. Може би прекарвате първите два часа от деня в подготовка на децата си за училище. След това прекарвате два часа в провеждане на виртуални срещи и отговаряне на имейли. След това отделяте час, за тренировка. Вечерта може да прекарате 30 минути в изучаване на нов език.

Всички ваши приоритети трябва да бъдат отразени във вашия календар, лични и професионални. Всичко е свързано с установяването на здравословна връзка между работата и личния живот и оценяването на двата аспекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите си

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии
Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

В сферата на астрологията има определени зодиакални знаци, които често ни карат да се чешем по главите в недоумение. Нека се потопим в енигматичния...