Защо времето лети по-бързо с възрастта и как да го забавим

6876
Защо времето лети по-бързо с възрастта и как да го забавим
Снимка: iStock

Нашето възприятие за време има реални ефекти върху психичното ни здраве. Усещането, че времето тече по-бързо е свързано с безпокойството, докато забавянето на времето чрез фокусиране например може да ни помогне да се чувстваме по-малко стресирани и по-спокойни.

Но учените все още разкриват мистериите на възприемането на времето. Сега ново проучване от Унгария добавя още едно парче към пъзела.

Какво?

В проучването са разделили 138 души равномерно в три възрастови групи: от 4 до 5, от 9 до 10 и възрастни на 18 или повече години. Всеки човек гледал два едноминутни видеоклипа. Видеоклиповете изглеждали и звучали подобно, но имали значителна разлика: единият бил повече екшън (полицай, спасявал животни и арестувал крадец), докато другият бил по-монотонен (затворници, бягащи с гребна лодка).

Учените задали на хората от изследването два въпроса: „Кой клип им се е сторил по-дълъг?“ и "Могат ли да покажат продължителността с ръцете си?"

Отговорите им „разкриват поразителен възрастов ефект“, установило проучването. Докато най-младата група възприема изпълненото със събития видео като по-дълго, повечето девет и десетгодишни и по-голямата част от възрастните определят видеоклипа без събития като по-дълъг.

Учени разкриха на каква възраст хората са най-щастливи

„Времето е задоволително за децата“, каза водещият автор на изследването Золтан Надасди, професор по психология в университета Eötvös Loránd в Унгария. „Когато растем, времето сякаш се превръща във валута. Когато хората ни крадат от времето ние чувстваме, че крадат пари от нас. Това е много жалко.”

Защо това се случва

Проучването предоставя доказателства за „превключване“, случващо се между 6 и 10-годишна възраст в начина, по който оценяваме времето. Това е възрастта, в която децата се учат да гледат на времето като на нещо „абсолютно“, каза Надасди – тоест независимо от нашето възприятие, то винаги се движи, въпреки че се усеща бързо или бавно.

Времето става „по-малко субективно, по-независимо от действия и събития“, се казва в проучването. Научаваме се да не разчитаме на нашето възприятие, а по-скоро да проверяваме времето непрекъснато като например гледаме часовника или позицията на слънцето в небето.

Когато сме заети или разсеяни или сме потопени в увлекателно видео или филм може да забравим за времето. От друга страна, когато гледаме скучен филм или чакаме някой, който закъснява постоянно гледаме часовника, чудейки се кога ще свърши филмът или човекът ще се появи и времето се забавя.

Как малките деца преценяват времето

Вторият въпрос, който учените задават на хората в проучването относно показването на продължителността на всеки видеоклип с ръцете им подчертава различните начини, по които децата и възрастните концептуализират времето.

Сред най-малките деца половината използват вертикални жестове, а половината хоризонтални. За разлика от това  85% от девет и десетгодишните и 90% от възрастните предпочитат хоризонталните жестове на ръцете, отразявайки менталния образ на времето като права линия, движеща се отляво надясно.

„Възрастните представят времето като дължина, като разстояние, преживявайки времето като „по-дълго“ или „по-късо“, каза Андерсън. „Децата са склонни да гледат на времето като на величина, по-скоро като яркост или сила на звука.“

Кои са най-подходящите храни за вечеря след 50-годишна възраст?

Едно нещо, което изненада Nadasdy: Никой не смяташе, че двата видеоклипа са еднакви по дължина. „Всички се чувстваха уверени, че едното или другото е по-дълго.“

Андерсън бил водещ и автор и на друго скорошно проучване, публикувано в Psychophysiology, което установило, че възприятието ни за времето може да е свързано с продължителността на сърдечните ни удари. Хората в това проучване, които са били снабдени с електрокардиограми и са помолени да слушат кратък аудио тон са възприели тона като по-дълъг след по-дълъг сърдечен ритъм и по-къс след по-кратък сърдечен ритъм. Сърцето може да играе роля в нашето усещане за минаване на времето, установиха изследователите.

И така, как можете да забавите времето и да му се насладите повече, както сте го правили като дете? Ето няколко съвета.

Отделете време за размисъл върху хубавите неща

Това ще ви помогне да ги интегрирате в личната си хронология, което ги прави трайни спомени и ви дава усещане за дълъг пълноценен живот, казва Надасди.

Учени разкриха на каква възраст хората са най-щастливи

Според британски учени хората са най-щастливи в точно определена възраст от живота си. Те провеждат научно изследване, от което правят ...

Гледайте на света така, както би го направило едно 4-годишно дете

Вниманието играе ключова роля в начина, по който обработваме времето. Когато сме разсеяни, времето се ускорява. Когато присъстваме и сме ангажирани, това се забавя. За да ви помогне да се съсредоточите върху тук и сега, опитайте се да мислите като 4-годишно дете или, както каза Надасди, „изживейте света около вас така, сякаш трябва да кажете на някого в края на деня какво точно сте преживели“.

Съсредоточете се върху дишането си

Пуснете хронометъра и затворете очи, фокусирайки се върху дишането си за минута. Отворете очи, за да видите колко точна е била вашата оценка на времето.

Обърнете внимание на сърцето си

Учени: Хората най-често изневеряват на тази възраст

Специалисти от Нюйоркския университет, заедно с техни колеги от Калифорнийския университет, провеждат серия от проучвания, при които ус...

Това е трудно за повечето хора: оставете хронометъра да работи за минута и се съсредоточете върху броенето на всеки удар на сърцето, който можете да усетите. Проверете точността си с пулсомер на смарт часовник или приложение.

„Когато започнете тази практика, може да почувствате само няколко удара на сърцето“, казва Андерсън, но ще се подобрите с времето. „Нашите и други изследвания показват, че сърдечните удари ръководят нашето усещане за времето. Като обръщаме внимание на сърцата си, можем да поемем контрол върху усещането си за време, забавяйки го.“

Забавете пулса си

Можете също така да „помогнете за нулирането на начина, по който мозъкът и сърцето ви възприемат времето“, като използвате бавно дишане, за да забавите сърдечната си честота, каза Андерсън. Вдишайте за 4 секунди и издишайте за 6 секунди, повторете това няколко пъти. Това ще даде сигнал на парасимпатиковата нервна система да успокои тялото, забавяйки сърцето.

„Показваме, че бавният сърдечен ритъм – тоест по-голямата продължителност между сърдечните удари – удължава времето, като го забавя“, каза Андерсън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com