Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

1752
Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес
Снимка: iStock

Пристъпи на паника, кризи, песимистични прогнози за бъдещето: психотерапевт споделя тайните на това как да не се паникьосваме.

Панически атаки, кризи, песимистични прогнози за бъдещето - в такава среда е доста трудно да се запази самообладание и спокойствие. Но навън е пролет, а по това време обикновено усещаме прилив на енергия. Заедно със специалист, ръководител на Клиниката по психиатрия и психотерапия на Европейския медицински център Наталия Ривкина, ще се научим как да запазим доброто си настроение, да не се поддаваме на общата паника и да се справим с пренапрежението.

Какво представлява стресът?

Стресът - нормална реакция на човешкия организъм на дразнене. Възприемането и преживяването на такова състояние е чисто индивидуално. Някой вярва, че е достатъчно просто да не мисли за източника на стрес и реакцията на стрес ще премине, сякаш нищо не се е случило. Някой е прекалено фиксиран върху проблема, забравяйки, че е необходимо да се търсят начини за решаването му. Важно е следното: независимо как се отнасяте към стресовите ситуации, не забравяйте, че пълното игнориране на стресовите прояви вероятно ще доведе до емоционално прегаряне. Тогава ще бъде изключително трудно да се намерят ресурси за възстановяване.

Страхотни техники за успокояване на ума

Как разбирате, че сте попаднали в беда?

Ако забелязвате признаци на постоянно безпокойство, чувство на страх, намалена концентрация, нарушения на съня, вероятно не сте избягали от негативната реакция на стреса.

Ето няколко прости, но ефективни съвета, които ще ви помогнат да се справите със свръхстреса.

Разберете какво точно ви притеснява

1. Много е важно да разберете от какво точно се страхувате.

2. След това си задайте въпроса: "Мога ли да му повлияя?". Ако отговорът е "да", предприемете стъпки за подобряване на ситуацията и ще успеете! Ако отговорът е "не", приемете ситуацията за даденост и се опитайте да откриете положителните ѝ аспекти.

Открийте и премахнете причинителя на тревожността си

Ако сте стресирани от новините, които идват на смартфона ви всяка минута, изключете известията. Също така се опитайте да не се разсейвате с джаджи, докато се занимавате със собствените си работи. А ето и добрата новина: гледането на телевизионен сериал също се брои за дейност, така че поотделно всеки е зает човек.

Не забравяйте за физическата активност

Тя трябва да бъде нормирана, съобразена с вашата личност. Винаги можете да намерите време за упражнения, разтягане или клякане. В комбинация с дихателни упражнения положителният ефект е гарантиран!

Обърнете специално внимание на семейството и приятелите си

Преди всичко, не забравяйте да общувате и не се затваряйте в себе си от близките си. Можете да споделите с тях тревогите и страховете си и те са по-способни да ви разберат от всеки друг. Установено е, че хората, които ограничават общуването със семейството и приятелите си, влошават ситуацията и по-трудно се справят със симптомите на стреса.

Ако вашите близки са ви близки, това е добра причина да организирате семейни ритуали. Например всяка вечер след вечеря прекарвайте по един час в игра на настолна игра или гледайте и обсъждайте филм. Ако близките ви са далеч, свържете се с тях по телефон, Skype или друга мрежа. Най-важното - не губете връзка и винаги поддържайте контакт.

7 лесни техники за успокояване на нервите

Винаги жалете децата

Децата често реагират остро на много събития и техните симптоми - прояви принадлежат към различни регистри: нарушения на съня, промени в настроението, емоционални изблици. Възрастните, от своя страна, трябва да помнят крехката детска психика и да сведат до минимум въздействието на стресовото си състояние върху младото поколение.

Консултирайте се със специалист

Ако усетите, че сами не можете да излезете от продължителното стресово състояние, е необходимо да потърсите помощ от специалисти. Опитните лекари, които знаят как да диагностицират психоемоционалните разстройства в ранните етапи, ще ви кажат дали има основание за безпокойство. Освен това възможният онлайн формат на консултациите със специалисти значително опростява комуникацията между лекар и пациент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com