Как и защо един ден на Венера е по-дълъг от една година: Фактите, които ще ви объркат тотално

4129
Как и защо един ден на Венера е по-дълъг от една година: Фактите, които ще ви объркат тотално
Снимка: iStock/Guliver

Венера, тази загадъчна планета, която със своя сияен блясък в небето се нарича "планетата-сестра" на Земята, крие в себе си изумителни тайни. Една от тях, магическият факт, че един ден на Венера е по-дълъг от цялата й година, привлича вниманието на учени и любители на астрономията. Нека се потопим в света на Венера и да разгадаем някои от тайните й.

Орбитален и ротационен танц на Венера

Венера, втората планета от Слънчевата система, изпълнява свой великолепен орбитален танц на приблизително 108,2 милиона километра от нас. За да завърши една обиколка около Слънцето, на Венера ѝ отнема приблизително 225 земни дни. Това се нарича венерианска "година". Тук започва странната загадка - един ден на Венера е по-дълъг от нейната година. 

101 супер интересни факти за света

За разлика от Земята, Венера се върти по посока на часовниковата стрелка около своята ос, което, обединено с невероятно бавната й ротация, прави деня и нощта върху Венера по-продължителни от нейната година. Този астрономически танц създава уникален и необичаен планетарен пейзаж. 

Венера

Екстремни атмосферни и повърхностни условия

Не само орбиталните и ротационните движения правят Венера толкова уникална. Атмосферата й, наситена с въглероден диоксид и облаци от сярна киселина, създава едни от най-екстремните условия в Слънчевата система. Парниковият ефект задържа топлината и повдига температурата на повърхността и до 475 градуса по Целзий.

Интересни факти за България, които трябва да знаете

Атмосферното налягане на Венера е невероятните 92 пъти по-голямо от нашето, сравнимо с налягането, което бихме изпитали на 900 метра под водата на Земята. Това съчетание от високи температури, мощно налягане и токсична атмосфера я прави неподходяща за човешко население.

Мистериозен произход:

Защо Венера се върти по този начин, остава предмет на научни изследвания и теории. Някои учени предполагат, че тя е претърпяла огромно въздействие в ранната си история, което е променило завъртането около оста й. Други теории се фокусират върху гравитационните влияния от други планети в Слънчевата система.

25 интересни и любопитни факти, които трябва да знаете за БЛИЗНАЦИТЕ

Други интересни факти за Венера:

  1. Венера е вторият най-ярък обект на нощното небе след Луната. Нейният блясък идва от облаците на сярна киселина в атмосферата й, които я правят видима дори през деня. 
  2. Тази планета също така е известна като "Утринна звезда" или "Вечерна звезда", поради своята видимост в ранния или късен час на деня. 
  3. Атмосферното налягане на Венера е 90 пъти по-голямо от налягането на Земята. Това е като да сте на дълбочина от 1 км под водата у нас.
  4. Венера е първата планета, наречена на римската богиня на любовта и красотата. Това е в знак на почит към красивата богиня, която споделя светлината и красотата си с нас през нощта.

Какво трябва да знаем за България? Топ 10 интересни факта.

През вековете, астрономите са се опитвали да разгадаят загадките на Венера, и въпреки че много въпроси все още чакат отговор, последните мисии и научни изследвания създават нови възможности за разбиране на този феноменален космически обект. Венера, планетата с дълъг ден и много тайни, остава предизвикателство и вдъхновение за нашия непрестанно разширяващ се разум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com