Какво трябва да знаем за България? Топ 10 интересни факта.

7759
Какво трябва да знаем за България? Топ 10 интересни факта.
Снимка: Pixabay

Малка страна, но богата на история. Това е нашата родина. Ако се чудите какво трябва да знаем за България и с какво се свързва тя по света, време е да разберете няколко интересни факти.

Какво трябва да знаем за България?

Родината ни притежава не само богата културна и национална история, интересни места, но и пази стотици български традиции. В нея има неповторими забележителности и уникални паметници. Това е България.

В краткия ни списък днес сме подбрали няколко любопитни факти. Музика, кисело мляко и спорт са съвсем малка част от България. Тя е държава с богата култура и история. За да се чувствате горди българи, трябва да знаете следните неща.

1. Име

България е една от държавите на Европа, която и до днес пази името си.

Най-голямата зоологическа градина в Европа

2. Кръст на Рафаил

Рафаиловият кръст е известен дървен кръст, който се съхранява в Рилския манастир. Приема се за връх в миниатюрната резба и е шедьовър на България. Той е направен от монах Рафаил, който изографисал 36 религиозни сцени с над 600 миниатюрни фигури. Работата по това творение на изкуството траела цели 12 години. Кръстът на Рафаил е завършен през 1802 г., в резултат от работата по творбата  - монахът загубил зрението си.

3. Лавандулови полета

През 2012 г. България е на първо място в света по производство на лавандула. Тя се нарежда на едно с Франция. Културата лавандула е внесена през 1907 г. и от тогава до наши дни се отглежда главно в районите на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Благоевград. Днес тя е широко разпространена и в други части на страната ни.

4. Гори

Горите в страната ни са част от световно и европейско горско богатство. През изминалите години общата им площ се увеличава, а в края на 2013 г. заемат 1/3 от територията на държавата ни. В България е и едно от най-старите на планетата дървета. Казва се Байкушева мура и е на 1300 години. Расте и живее в Пирин.

Най-голямата сграда в света

5. Народна музика

Народната българска музика е сред неподправените неща, с които народът ни трябва да се гордее. Типични за нея са „българските тактове“. Те са истинско предизвикателство и за слушателите и за професионалистите.

6. Знаме

Единствено българската армия в цял свят никога не е губила знамето си, въпреки че страната ни е била участник в множество войни.

7. Розово масло

До 1983 година България е била световен лидер в износа на розово масло. То е водеща съставка в множество парфюми и има още редица приложения. Още през XVII в. България станала водещ производител на розово масло и бързо се превърнала в монопол на световния пазар. За жалост в по-ново време страната ни е изместена от първото място.

8. Съкровищата на България

Най-старото съкровище със златни залежи е открито в България – през 4400-4100 г. пр.Хр. във Варненския Некропол. Откритите там златни предмети са главно накити, предмети и апликации, говорещи за властта на владетеля. 

9. Църква

През 927 г. става признаването от Цариградската патриаршия на автокефалната Българска патриаршия. Това прави православната българската църква най-старата славянска православна автокефална църква в света.

10. Писменост - Кирилица

Българите са първият народ, който използва кирилица от създаването ѝ през IX век. От присъединяването ни към Европейския съюз (ЕС) в 2007 г. кирилицата се нарежда като трета официална писменост в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com