Как излагането на светлина през деня влияе на психиката?

2472
Как излагането на светлина през деня влияе на психиката?
Снимка: iStock

Светлината е основен фактор за регулиране на вътрешния часовник на тялото ни, известен като циркаден ритъм. Този естествен цикъл оказва влияние върху различни физиологични и психологически процеси, включително режима на сън и бодърстване, секрецията на хормони и настроението. Интензивността, цветът и времето на излагане на светлина играят важна роля за формирането на психичното ни здраве. Разбирането на начина, по който излагането на светлина влияе върху нашето благосъстояние, е от решаващо значение за поддържането на здравословен и балансиран начин на живот.

Сутрешната слънчева светлина подобрява настроението

Излагането на естествена слънчева светлина сутрин е мощно средство за подобряване на настроението. Синята светлина в сутрешната слънчева светлина помага за потискане на мелатонина - хормона, отговорен за съня, и стимулира производството на серотонин - невротрансмитерът на "доброто настроение". Това може да намали симптомите на депресия и да повиши бдителността, което улеснява започването на деня с положителна нагласа.

Слънчевата светлина намалява кръвното налягане

Среднощна яркост за продуктивност

Около обяд слънчевата светлина е най-ярка, което може да повиши продуктивността. Излагането на ярка светлина по това време подобрява когнитивните функции, концентрацията и бдителността. То може също така да спомогне за поддържане на циркадния ритъм, което с течение на времето води до по-добро качество на съня и подобряване на психичното здраве.

Естествена светлина и качество на съня

Качеството на съня ви е тясно свързано с излагането на светлина през деня. Изкуствената светлина от екрани и вътрешно осветление, особено вечер, може да наруши циркадния ритъм, като потисне производството на мелатонин. Това нарушение може да доведе до нарушения на съня и да окаже отрицателно въздействие върху настроението, концентрацията и цялостното психично здраве.

Коя светлина е най-полезна за очите?

Вечерна светлина и психично здраве

Излагането на ярка светлина вечер, особено от екрани, може да наруши естествения цикъл на сън и бодърстване на организма, което затруднява заспиването. Липсата на сън е свързана с редица проблеми с психичното здраве, включително тревожност, депресия и раздразнителност. Важно е да се ограничи излагането на изкуствена светлина вечер, за да се насърчи по-доброто психично здраве.

Изкуствена светлина и рискове за психичното здраве

Продължителното излагане на изкуствена светлина, особено на синя светлина, излъчвана от електронни устройства, може да увеличи риска от разстройства на настроението и да влоши съществуващи психични състояния. Тя нарушава вътрешния часовник на организма, което води до нередовен сън, промени в настроението и понижено чувство за благополучие.

Въздействието на излагането на светлина върху психичното здраве е дълбоко и многостранно. Естествената светлина, особено сутрин и по обяд, може да подобри настроението и продуктивността, като същевременно регулира циркадния ритъм. Прекомерното излагане на изкуствена светлина обаче, особено вечер, може да наруши режима на съня и да допринесе за проблеми с психичното здраве. За да насърчите цялостното си благополучие, е важно да внимавате за ежедневното си излагане на светлина и да се стремите към балансирана и естествена светлинна среда, която подпомага циркадния ви ритъм и психичното ви здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са напитките, които бавно убиват тялото ни

За какво да използваме мокрите кърпички в ежедневието?

Как се пише: обръщение или обращение?

Една лъжица зехтин дневно намалява риска от деменция

Кафеавтоматът – специалистът в приготвянето на неустоимо кафе

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com