Коя светлина е най-полезна за очите?

10043
Коя светлина е най-полезна за очите?
Снимка: iStock

Недостатъчното или неправилно осветление както в професионалната, така и в домашната среда може да навреди на физическото и психическото здраве на човек, да влоши неговата дейност, дори да причини трудова злополука.

Ето мнението на офталмолога д-р Бруно Прието.

Да спазваме препоръките за правилно и комфортно осветление означава да живеем и работим в здравословна среда. В този смисъл е желателно да обърнете внимание и на местоположението си в различни случаи спрямо осветителните тела и прозорците.

Според експертите въпреки, че лошото осветление не причинява трайно увреждане на зрението, то може да предизвика умора, раздразнение и дори сълзене. Сухотата на очите също е свързана с използването на осветление. Както прекомерното, така и слабото осветление може да доведе до зрителен дискомфорт.

Когато осветлението е прекалено силно, слъзното покритие се изпарява повече, което причинява дефицит в овлажняването на очите. Това генерира сълзене, дразнене и зачервяване. А при слабо осветление пациентът се напряга повече от нормалното, рефлексът на мигане отслабва - което причинява същите симптоми.

Ако човек не е в правилната позиция спрямо източника на светлина – например, към компютърния монитор, може да възникнат зрителни проблеми като уморени очи, натежаване на клепачите, замъглено зрение, зачервени очи, сухота и постоянен дискомфорт.

Доказано от науката: Ето защо не можете да гледате котка в очите дълго време

От древни времена човечеството се е отнасяло с уважение към котките. Това е заради факта, че пухкавите домашни любимци ловуват гризачи,...

Най-добра е естествената светлина. А от изкуствените светлинни източници, лампа от 60 вата до 100 вата би била перфектна. Важното е хората да помнят, че трябва от време на време да си почиват, особено тези, които работят много с компютри. Затова осветлението в околната среда трябва да бъде хомогенно и контролирано – т. е. мястото да бъде осветено равномерно, без разлики в осветеността, които да засягат екрана на компютъра, масата и работните прибори, нарушавайки зрителното поле на човека.

С развитието на технологиите много от нашите ежедневни дейности зависят от компютъра – но, ако мониторът не е добре разположен, това може да е началото на цяла поредица от проблеми. Например: докато работите с компютър, главата и вратната област трябва да са подравнени с гръбначния стълб, който трябва да е изправен и облегнат на стола.

По време на концентрация върху някаква работа, четене или гледане на телевизия много често се намаляват миганията на окото. В този случай, след известно време то започва да показва признаци на „умора", тъй като не е получило необходимото количество и честота на сълзене и овлажняване. Поради възникналата сухота очите се зачервяват в края на деня. За да се помогне в този случай, използването на капки за очи е важно – но това зависи от всеки конкретен случай. Употребата им задължително трябва да бъде предписана от лекар.

Каква цветова температура е най-добра за очите?

Цветовите температури се измерват в градуси по Келвин, като скалата варира от 1000 до 20 000. През дневните часове е най-добре да поддържате монитора си с цветова температура по подразбиране от 6500 келвина – това е приблизително дневна светлина по обяд. Вечерта цветната температура трябва да е около 3400 келвина.

Могат ли витамините да подобрят зрението ви?

Здравето на очите зависи от много фактори – генетика, начин на живот, общо здравословно състояние и, разбира се, хранене. В крайн...

Коя светлина е най-лесна за очите?

Много хора са съгласни, че трябва да се избягва осветлението с по-къси вълни (синкаво, индигово, виолетово). Като се има предвид това, жълтата светлина, която е в горната част на видимата крива на спектъра, е по-лесна и комфортна за очите ни.

Каква светлина е вредна за очите?

Синкавата светлина достига по-дълбоко в окото, причинявайки увреждане на ретината. Всъщност, синкавата светлина може да бъде толкова вредна за очите, че няколко медицински проучвания, включително изследване на молекулярното зрение от 2016 г., установиха, че тя провокира дегенерация на макулата и ретината.

Внимание! Статията е само информативна и не е предназначена за инструкция или препоръка. Винаги търсете специалист-офталмолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com