Как се яде ананас – как да подчертаете неговия вкус най-добре?

8918
Как се яде ананас – как да подчертаете неговия вкус най-добре?
Снимка: iStock/Guliver

Ананасът е сред най-вкусните и полезни плодове, но някои хора го избягват и пренебрегват консумацията му, лишавайки се от ползите, които носи за организма, тъй като срещат трудности в рязането и приготвянето му за ядене или пък допускат грешки, които развалят вкуса му. Въпросът как се яде ананас не е нито шега, нито глупав. Социалните мрежи са богати на съдържание, показващо хитри трикове как по-лесно се приготвя ананасът за хапване и как се яде ананас, за да насладите най-пълноценно на вкуса му. Въпросът как се яде ананас е в две основни направления – как да си го приготвите по-лесно и с по-малко усилия за хапване и с какво да го консумирате, за да изпъкне вкусът му.

8 причини да започнете да ядете ананас всеки ден

Как се яде ананас – как да приготвим вкусния плод за трапезата си?

Вместо дълга борба с твърдата кора на ананаса с остър нож ви препоръчваме да използвате хитър трик за по-лесна консумация. Отрежете горната част на плода заедно с дръжката и започнете да чупите и вадите едно по едно парченцата – зрънцата, от които е съставена кората на ананаса. Не пропускайте да премахнете сърцевината – тя не е добра за консумация. Ще се зарадвате на формата на получените парчета, ако изпробвате този метод, както и на лекотата, с която е възможно отделянето им. Спестява ви време, усилия и нуждата от остър нож. За да се отчупват зрънцата и да е ефективен този трик за лесно хапване на ананаса, важно е плодът да е отлично узрял. Ако ананасът не е добре узрял, не го режете, защото и вкусът му няма да ви хареса. Изчакайте да узрее на стайна температура. Необходимо е да го огледате внимателно за повредени или изгнили места. Качественият и хубав плод трябва да е здрав и добре узрял.

От ключово значение е и да не е студен плодът. Не го съхранявайте в хладилника, за да не изгуби аромата и вкуса си. Ниските градуси са пагубни за вкусовите качества на този плод.

Друг метод за приготвяне на ананаса така, че да е подходящ за сервиране и хапване, е по-традиционен – да го обелите и нарежете на кубчета. В този случай ви е нужен остър нож и търпение, както и клечки, на които да нанижете парчетата, за да е по-лесно да бъдат хващани и хапвани.

Ананасът НЕ е това, което предполагате

Сред популярните методи за рязане и приготвяне на ананаса за хапване е и рязането на плода на шайби. По този начин той е идеален не само за директна консумация, но и за консервиране или употреба в сладкиши. Методът прилича на нарязването на ананаса на кубчета – премахват се частта около дръжката и другия край на плода, обелва се, поставя се легнал и се реже на шайби така, както бихте нарязали тиквички или краставички. След това идва ред на премахване на сърцевината, която не е за консумация.

И тъй като живеем в модерни времена, в които всеки проблем има готово иновативно решение, а времето е кът, бързаме да споделим, че има и уреди, които белят и премахват сърцевината на ананаса. Заслужава си да се сдобиете с такъв, ако често сервирате вкусния плод на масата си.

Има и още една тайна, свързана с въпроса как се яде ананас – как да се освободим от чувствителността в устната кухина, която предизвиква. Това лесно може да бъде избегнато чрез консумация на предварително сварен плод.

14 невероятни ползи за здравето от ананаса

Как се яде ананас – с какво да го съчетаете?

Ако въпросът как се яде ананас е свързан с това с какво да го съчетаете, за да изпъкне вкусът му и да му се насладите пълноценно, то може да изпробвате следните предложения.

  • Ананасът се съчетава отлично със захарен сироп или поръсен с пудра захар.
  • Ананасът е подходящ за сладкиши, кейкове и торти, приготвени в дома ви.
  • Подходящ е за консервиране, но е нужен малко опит и търсене на добра рецепта.
  • Ако сте склонни да експериментирате, изпробвайте го върху пицата. Вкусът може да ви очарова и да счетете за най-божествен.

Защо да ядем ананас?

Плодът е богат на витамини и минерали – магнезий, цинк, калий, калций, витамини от група В, манган. Плодът се грижи за съхраняване на костната плътност, поддържа кръвното налягане в подходящи граници, препоръчва се при болки в ставите и за подпомагане на нормалното функциониране на храносмилателната система, както и за профилактиката на диабета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com