Как скуката изненадващо пречи на съня ни

1263
Как скуката изненадващо пречи на съня ни
Снимка: iStock/Guliver

Както се оказва, отегчението в къщата може да доведе до това, което авторите на изследването наричат ​​отлагане преди лягане - известен още като отлагане, когато всъщност си лягате. Това от своя страна се отразява на съня, защото колкото по-дълго отлагате да изключвате осветлението и си лягате, толкова по-малко сън получавате - в края на краищата повечето хора могат да контролират по кое време си лягат, но не и когато трябва да си легнат готови за работа или да се грижат за децата си.

Това със сигурност е интересна връзка. Ако сте толкова отегчени, защо просто не си лягате?

5 неща, които правят скучните хора

Нормално е от време на време да ви става скучно в дадена ситуация, но не и постоянно, особено ако се събирате с приятели. Ако не се заб...

Как скуката води до отлагане на съня?

Около 270 души участваха в проучването и изследователите измериха нивото на скуката си въз основа на блуждаенето на главите и размиването. Те открили, че тези черти са пряко свързани с отлагането на лягането. Една от причините за това е, че когато ви омръзне, лесно се разсейвате - а това може да доведе до забавяне на времето за лягане, обяснява д-р Теох в статията, която гласи: „Лягането по-късно от предвиденото е свързано с ниско самочувствие -регулация, тъй като прокрастинаторите преди лягане са по-отзивчиви към разсейването и те са изчерпани от ресурси за саморегулация след дълъг работен ден. "

И така, по същество: „Нашето проучване тества модел, който свързва скуката с невниманието и от невниманието до отлагането преди лягане и впоследствие качеството на съня - и резултатите потвърждават модела“, казва той. „Това предполага, че хората, на които им е скучно, е трудно да се концентрират, включително да обръщат внимание на времето за лягане, ако чувството на скука се усеща близо до лягане, от своя страна забавяйки времето за лягане. Такова забавяне компрометира качеството на съня им. "

Проучването не включва това, което участниците са правили, когато им е скучно и не са си лягали: гледане на телевизия или превъртане в социалните медии. 

Защо тези 2 зодии не обичат празниците

Почти всеки от нас очаква празниците с огромно нетърпение. Седмици наред прекарва в приготовления за големия ден, подготвя подаръци за ...

Доказано е, че екранното време пречи на добрия сън. 

Как да създадете вечерна рутина, която да работи за вас, а не срещу вас?

За да обобщите това, което експертите разкриха досега, когато ви е скучно, по-лесно се разсейвате. И в това състояние е все по-вероятно да отложите лягането си. Но това е нещото: не е „лошо“ да скучаеш. Всъщност, скуката може да играе важна роля за цялостното ни психично здраве. Позволяването на ума ви да се скита е важна част от ежедневието. В края на краищата не можем да поддържаме остър като бръснач фокус за продължителни периоди от време.

В своето проучване изследователите предлагат насочването на скуката в приятни занимания през целия ден, които позволяват на ума да се лута. Някои примери: готвене, прибиране на съдове или сгъване на дрехи. Също така е важно да си направите този тип умствена почивка преди да ударите възглавницата; в противен случай мислите ви биха могли да ви държат по-късно. 

Избягвайте компанията на тези 4 болезнено скучни и отегчителни зодии

Някои хора се увличат малко от това да бъдат отговорни възрастни и да се придържат към монотонните си ежедневни задължения. Вижте тези ...

Вместо преглеждане на социалните медии, изпълнете тези моменти преди лягане с релаксиращи дейности. Например запалете свещ, изключете светлините, вземете топъл душ и помислете за изтегляне на приложение за смартфон, което може да ви улесни да заспите с успокояващи дейности, истории или упражнения за внимание, за да ви пренесе от деня ви и да подготви мозъка тяло за по-добър сън . Този тип приложения са базирани на аудио, така че те преминават теста без екран. Най-важното е да се придържате към вечерна рутина - включително премахване на цифровите устройства поне час преди лягане. Ако запазим последователността си, ние заспиваме по-бързо, за да заспим по-качествено.  И това ще доведе до усещане за по-енергични и по-здрави като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com