Как стресът се отразява на кожата?

1205
Как стресът се отразява на кожата?
Снимка: iStock/Guliver

В новата реалност трябва много да се тревожим. Хроничният стрес се отразява неблагоприятно на здравето на цялото тяло. И кожата, нашият най-голям орган, не остава настрана. Как да й помогнем?

Изследванията потвърждават, че кожата ни е достъпна цел за последствията от редица тревожни събития. Хроничният и продължителен стрес предизвиква каскада от биохимични реакции, които влияят негативно на състоянието й.

Освен че се грижите за психичното здраве и оптимизирате начина си на живот, си струва да преразгледате редовните си грижи за красота.

Отпуснатост, ранна поява на бръчки

Под въздействието на хормона на стреса кортизол, синтезът на колаген и еластин намалява. Освен това се стимулира производството на ензим, който разгражда хиалуроновата киселина. В резултат на това кожата буквално губи строителния си материал. Разбира се, това не се случва с драматична скорост, но прекомерните притеснения могат да ускорят прехода към козметика против стареене.

За по-хубава кожа - използвайте водата от картофите!

Сухота и стягане

Стресът стимулира дехидратацията на кожата, тъй като загубата на влага се увеличава значително. В същото време се нарушават защитните функции на епидермиса. По-специално, емолиентите (мазнини и подобни на мазнини вещества) ще помогнат за възстановяването на защитната бариера, създавайки филм, който забавя изпаряването на водата.

Торбички под очите

Лимфната система също е под влияние на хормоните на стреса. Оттук - редовни сутрешни отоци и коварни торбички под очите.

Деконгестантните експресни маски помагат да се справите с подпухналостта, а във втория случай са подходящи специални кремове за очи. Съхранявайте ги в хладилник. Така тяхното действие се засилва няколко пъти, тъй като студът стимулира микроциркулацията на кръвта и лимфата.

Зачервяване

Внезапният прилив на кръв към лицето причинява освобождаване на кортизол. Честото повтаряне на ситуацията прави кръвоносните ни съдове крехки и може да провокира розацея. Решението ще бъде изборът на продукти за укрепване на кръвоносните съдове, както и козметика с успокояващи свойства за чувствителна кожа.

8 безценни стъпки към сияйна кожа през лятото

Появата на несъвършенства

Хормоните на стреса активират повишеното производство на себум, което влошава акнето. Това се случва на тези, които вече са запознати с проблема и съответно продължават индивидуален курс на лечение на проблемна кожа с козметолог.

Земен тен

Спазъм на капилярите и последващо нарушение на кислородния метаболизъм е друга стресова реакция на кожата. В резултат на това тенът става матов. За да се върне всичко към нормалното, са предназначени освежаващи и регенериращи маски, както и лек масаж. Можете да опитате продукти с AHA киселини, които ексфолират мъртвите клетки и изравняват повърхността на кожата, придавайки й естествен блясък.

Не ви трябва дерматолог, 7 начина да спрете сами остаряването на кожата

Всичко е напрежение

Ако сте в състояние на страх или гняв, неволно стискате зъби и юмруци - стресът причинява включително и мускулно напрежение. Такива скоби се отразяват негативно на цялото тяло: гърбът боли, главата боли, дори захапката се влошава ... И рискът от бръчки по челото също се увеличава - тъй като мускулно-фасциалната верига на тялото завършва точно на линията на веждите.

Няма нужда да се усложнява

С високо ниво на опит не трябва да правите агресивни медицински и козметични процедури. Те създават допълнителен стрес за кожата, а в периода, когато тя е „изчерпана“, това може да доведе до нежелани странични реакции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com