Как тялото ни подсказва, че прекаляваме със захарта

757
Как тялото ни подсказва, че прекаляваме със захарта
Снимка: iStock/Guliver

В днешно време изкушенията около нас са безкрайни – заобиколени сме от разновидни сладки изделия, които ни привикват от всеки ъгъл. И като нормални хора, трудно успяваме да устоим всеки път. Не е строго забранено на консумираме захар и да си позволяваме подобни вкусотии, но всичко трябва да бъде в определени граници, които няма да попречат на доброто ни здравословно състояние.

За мъжките представители се смята, че е нормално да консумират най-много 150 калории добавена захар дневно, приблизително равни на 9 ч.л. захар. Жените обаче не бива да надвишават 100 калории или казано по друг начин, 6 ч.л. захар. Да, но в продуктите, които ни се предлагат в хранителните вериги, захарта изобилства навсякъде и присъства дори в продукти, за които не сме подозирали. 

Как тялото ни подсказва, че прекаляваме със захарта?

Покачваме теглото си

Разбира се, напълняването може да е признак не само на прекалената консумация на захар, но и като цяло на нездравословното и небалансирано хранене. Ако понижите или изключите захарта от менюто си, ще видите бързите резултати с понижаването на теглото, както и с подобряване на здравословното състояние.

8 начина да победим глада за сладко и нишестени храни

Много хора разбират важността на здравословното хранене. Отдавна е известно, че сладките и нишестените храни вредят на тялото и доприна...

Кариеси

Зъбите ни също ни издават, че сме прекалили със сладките изкушения. Според проведени изследвания, при консумацията на до 2 напитки с високо съдържание на захар дневно, се увеличава рискът от кариеси с цели 30%. 

Проблеми със състоянието на кожата

Захарта може видимо да повлияе и на кожното ни състояние. Това е поради повишаването нивата на инсулин, който от своя страна увеличава мастните жлези и това води до избиването на пъпчици по кожата. Балансираното и здравословното хранене определено има роля при редица кожни проблеми, затова дерматолозите препоръчват да намалите максимално захарта. Освен това, влиянието на захарта е свързано и със състаряването на кожата, ако прекалявате с количеството.

Храносмилателни проблеми

Продуктите, които намаляват желанието ни за сладко

Експертите обръщат внимание на факта, че желанието да се яде сладко може да се появи поради недохранване или изобилие от полуготови про...

Ако след хапване на нещо сладко почувствате, че сте прекалено подпухнали, не смилате храната добре и т.н., то може би сте развили или имате вродена непоносимост към фруктоза.

Депресивни състояния

При прекалената консумация на захар може да се развият и различни мрачни мисли и депресивни симптоми. Изследванията сочат, че именно храни като кифли, понички, кроасани и други продукти и напитки с прекалено добавена захар водят до депресивни състояния.

Главоболие и чувство за замаяност

Съществува термин – захарен махмурлук, с който можете да бъдете охарактеризирани, ако сте приели твърде голямо количество фруктоза, което да ви причини главоболие, да ви разконцентрира и да е съпроводено с чувство на замаяност. Както ниските нива на глюкоза в кръвта могат да причинят замайване, така и прекалено завишените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com