Каква е ключовата разлика между кувертюр и обикновен шоколад?

14456
Каква е ключовата разлика между кувертюр и обикновен шоколад?
Снимка: iStock

Шоколадът е изкушение, на което трудно устояваме. Сочен едновременно и като полезен заради съдържанието на какао, и като вреден заради захарта, шоколадът има дълга история, чиито корени откриваме около 2000 години пр.Хр. Още тогава хората, населявали земите на днешно Мексико, познавали какаото и приготвяли от него напитка, напомняща шоколад, но с интересни вкусове, тъй като смесвали зърната с мед, ванилия и… люти чушки.

Самото какао играело важна роля в развитието на древния свят, тъй като било една от най-търгуваните стоки и ценен ресурс за хората, като дори в определени исторически периоди ценността на какаовите зърна надвишавала тази на благородните метали. Нещо повече – битувало вярването, че какаовите зърна имали божествен произход. Склонни сме да приемем това и да им повярваме – че как иначе, щом е божествен и според нас вкусът на шоколада, приготвян именно от какаови зърна.

Съвременната история на изкушаващата сладост навярно е започнала с испанците, добавили към какаото захар и канела. Шоколадът в Испания обаче в онези първи години бил лукс, достъпен само за елита, а рецептата се пазела в тайна цял век. Все пак онзи испански шоколад не бил шоколадът, познат ни днес, чиято история започва с изобретяването на пресата за какао от Кондар Хутен – изобретение, което позволило да се появи първият шоколад от вида, познат ни днес.

Още: Как да разпознаете истинския шоколад?

Разлика между кувертюр и обикновен шоколад

Ако дългата история на шоколада ви изненадва, може би ще бъдете изненадани, че кувертюрът е по-ценен, полезен и качествен от шоколада заради по-високото съдържание на какао в него. Кувертюрът също е шоколад, но е определен клас висококачествен шоколад. Ненадминатите му вкус и текстура правят кувертюра предпочитан от изискани шоколатиери и сладкари. Разликата във вкуса и качеството се дължи на съдържанието на какао. Ключовата разлика между кувертюр и обикновен шоколад е именно свързана с какаото – съдържанието на какао е много по-високо при кувертюра, а според американските стандарти трябва да е над 35%. Тази разлика далеч не е единствената разлика между кувертюр и обикновен шоколад. Вижте по какво друго се различават тези две какаови вълшебства:

  • По време на производствения процес кувертюрът се смила до по-фина, кремоообразна и гладка текстура в сравнение с шоколада.
  • Текстурата на кувертюра го прави пръв избор и предпочитан за оформяне на бонбони, трюфели и други сладки изкушения.
  • По-високото качество на кувертюр шоколада обяснява и неговата доста по-висока цена, която също е съществена разлика между кувертюр и обикновен шоколад.
  • Не всички производители на шоколад произвеждат и кувертюр шоколад, вероятно защото изисква повече внимание, по-скъп е и по-малко потребяван именно заради високата му цена, дължаща се на високото съдържание на какаово масло, но някои от световните брандове го правят. За да се етикира като „кувертюр", продуктът трябва да съдържа не по-малко от 35% общо сухо какаово вещество, не по-малко от 31% какаово масло и не по-малко от 2,5% сухо обезмаслено какаово вещество. Именно процентното съдържание на какао е основният начин, по който да разпознаем кувертюр от шоколад. Ако разбира се се доверим на етиката.
  • Шоколад кувертюрът има съществено по-добри свойства на топене от обикновения шоколад.
  • Докато в шоколадите за масова консумация може да откриете различни мазнини, включително палмова, то шоколад кувертюрът, за да се нарича кувертюр изобщо, не трябва да има друга мазнина освен какаово масло. Производителите на обикновени шоколади слагат палмова и друга евтина мазнина в продуктите си, защото са евтини и позволяват да се постигне по-добра цена, достъпна за много хора.
  • Разлика между кувертюр и обикновен шоколад се наблюдава и в  ползите за здравето. Докато някои евтини шоколади, предназначени за масова консумация, съдържат много захар, малко какао и значително количество палмова мазнина – съставки, които ги правят не полезни, а дори опасни за здравето според някои специалисти и особено при някои хронични заболявания, малки деца и възрастни хора. Какаото е известно със своите ползи за здравето и именно то, съдържащо се в куветюра в щедри количества, го прави по-полезният от двата продукта. Какаото е един от най-известните естествени източници на антиоксиданти в света. Подобрява когнитивните способности и кръвообращението, понижава кръвното налягане, а вкусът му дори надминава всички доказани ползи от консумацията, посочва Hindustan Times.

Какво ще изберете е въпрос на личен вкус и финансови възможности.

Още: Полезните свойства на черния шоколад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...