Каква е разликата между гларус и чайка?

73822
Каква е разликата между гларус и чайка?
Снимка: Getty Images/Guliver

Свързваме романтиката на безкрайното синьо море и дългоочакваната лятна отпуска с босоногите крака, заровени в горещия пясък, с лагерния огън на брега, с пенливите вълни, разбиващи се в скалите, с чайките и гларусите, които обаче малцина разпознават и различават.

Не са много хората, които знаят точно и изчерпателно разликата между гларус и чайка, мнозина считат, че това е една и съща птица, като съществуват и предположения, естествено погрешни, но разпространени, че едното наименование се използва за женските, а другата – за мъжките  екземпляри, тоест, че гларусите са мъжките индивиди, а чайките – женските на една и съща птица. Всички тези предположения са погрешни. Вижте каква е действително разликата между гларус и чайка.

Каква е разликата между гларус и чайка?

Чайките са семейство птици, от които в България се срещат няколко вида, сред които е и гларусът. Най-многобройни у нас са речната чайка, която се среща край Дунав и Черно море, и средиземноморската жълтонога чайка, която е именно гларусът и се среща из цялата страна. Гларусът е вид чайка, при това най-едрата от вида – това е верният отговор на главоблъсканицата каква е разликата между гларус и чайка, объркала мнозина. По какво друго може да различите друга чайка и гларус?

Все повече гларуси в София

  • Може да разпознаете гларуса не само по големите му размери, но и по оцветените му в жълто крака.
  • Гларусът значително се различава и като визия от другите видове чайки. Цветът на перата е сред най-отчетливите разлики – докато чайките обикновено са бели на цвят, гларусът се отличава с жълто-кафяви краски.
  • Разлики има и в местообитанията. Гларусите се срещат и в градове и населени места, които са далеч от морския бряг. Приспособяват се бързо към условията на средата, поради което може да чуете крясъка на гларуса дори да сте на стотици километри от солената прегръдка на морето.

Орнитолозите споделят, че гларусите са се срещали рядко в страната ни до преди около 150 години, докато сега са най-разпространените у нас видове чайки.

Чайките били умни като гарваните

Любопитни факти за семейство чайки

Освен разликата между гларус и чайка ще ви е любопитно да научите и други интересни факти. Сред тях са:

  • Името на гларусите – вид от семейство чайки – произхожда от научното наименование на чайките – Larus, за което се предполага, че хората са превърнали за удобство на езика в „гларус“. Още по-интересен е преводът на Larus – „простак, някой, който вика, крещи“, като това наименование е свързано с поведението на гларусите и с крясъците, които издават – силни, досадни, ярки, подобни именно на караница, на викове и крещене.
  • Научното наименование на гларусите е Larus michahellis или на роден език Средиземноморска жълтонога чайка. Гларус, както наричаме този вид чайки, не  е официално наименование и реално не съществува като такова. Това е побългарено име, които на разговорен език се използва за Средиземноморска жълтонога чайка. Тя е Средиземноморска, защото типичното ѝ местообитание е Средиземноморието и е жълтонога, защото това е цветът на краката ѝ.
  • Наименованието „чайка“ е с тюркски произход и освен морска птица означава и лека морска лодка с платно.
  • В заповед от 1910 година, издадена от кмета на Община Бургас се определят мерки за ограничаване популацията на гларусите, с които се изисква от населението да унищожават гнездата им, за да не се излюпи поколение и да се намали броят на тези птици в областта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Не бързайте да изхвърляте старата си тениска: 7 полезни начина да я използвате

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com