Все повече гларуси в София

39600
Все повече гларуси в София

Наблюдава се нарастване на числеността на гларусите в София. Това каза за „Фокус” Теа Иванова от Българското дружество за защита на птиците.

Допреди десетина години може би в София не е имало нито една двойка гларуси и това бяха птици, които свързвахме с крайморските градове. В последните години се появиха двойки, които гнездят в сгради в центъра на София. Това е вид, който се адаптира много добре към боклуците, които ние, хората, оставяме и намира препитание по бунищата. Софиянци сигурно са забелязали и повече сиви и черни врани в града. Като цяло числеността им не е нараснала, но повече от тях са се адаптирали към градовете, където също се хранят основно с боклуци, каза тя.

София идва в София

Българската столица очаква през май актрисата София Лорен. Тя пристига у нас за изложбата "София Лорен в София", съобщава БЛИТЦ. Уника...

Замърсеността на въздуха в големия град влияе отрицателно на числеността на птиците. Вследствие на този проблем е и по-малкият брой насекоми – храната, на която разчитат повечето птици.

По думите й - има видове птици, които разширяват много своя ареал, по причини, които най-вероятно са свързани с намирането на храна и по-благоприятни условия за размножаване.

Такъв вид е гугутката. До 17-ти век тя изобщо не се е срещала в Европа, била е вид изключително ограничен в централната част на Азия, в Индия. През 17-ти век започва едно бурно разселване на вида с посока на запад. Гугутката навлиза в Европа през Балканския полуостров и за първи път е описана като биологичен вид от западни пътешественици, които са посетили нашата територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество