Каква е разликата между ракия и пърцуца?

17074
Каква е разликата между ракия и пърцуца?
Снимка: БГНЕС

Като национално питие и носител на традициите на българите, ракията е чест спътник на вечерята на средностатистическия българин, предпочитана алкохолна напитка по време на семейни празници и част от националната ни идентичност. Предвид всичко това е странно мнозина да не знаят значението на думи като първак и пърцуца. Вие знаете ли какво е пърцуца и ракия ли е това?

Какво е пърцуца?

Пърцуцата според речника на българския език е слаба ракия с ниски алкохолни градуси за разлика на първака, която е изключително сила ракия, високоградусова и неподлежаща на консумация. Възрастните хора са използвали и продължават и до днес да употребяват първака за разтриване при редица простудни заболявания, като домашен лек за компреси, средство за дезинфекция и като цяло като народен лек. За разлика от нея пърцуцата е много слаба ракия. Тя е  последната ракия, която тече от казана, последните количества ракия при изваряването на джибрите или плодовите каши. Обикновено се събира и се пуска при материала за следващото варене на ракия, тъй като ниските градуси на пърцуцата я правят не особено предпочитана за консумация, а и вкусът е далеч от приемлив. Тя е кисела и с неприятен мирис, който се дължи на трудно летливи компоненти в нея от рода на висшите алкохоли, естери, мастни киселини и други, които остават в нея.  Други имена на пърцуцата са парцуца и патоки, а друго значение на думата е „некачествена ракия“. Пърцуцата реално не само е с нисък градус, но и качеството е слабо и неприемливо, неподходящо за пазара и дори за домашна консумация.

Разлика между ракия и пърцуца

Отговорът на въпроса ракия ли е пърцуцата и каква е разликата между ракия и пърцуца е ясен – пърцуцата е слаба ракия, последната, която излиза при варенето от казана. Стопаните, които варят ракия, са събирали парцуцата и са я съхранявали до следващата година, когато я влагали, за да я преварят и използват. Докато първакът е опасен за консумация, тъй като съдържа метанол и може да доведе до тежки последствия за здравето, то пърцуцата не е опасна за консумация, но е некачествена, слаба и с недобри вкусови качества, поради което не се използва за директна консумация. Първакът приема в себе си почти всички лесно летливите съединения, образувани при алкохолната ферментация освен метанола, а именно – пропанола, изобутанола, естери от рода на етилацетата, алдехиди, киселини, което я прави жива отрова.

Какво е количеството на пърцуцата от един казан ракия?

В зависимост от джибрите и големината на казана се отделя определено количество първак и определено количество пърцуца. Първата ракия, която наричаме първак и която е неподходяща за вътрешна консумация, обикновено е само 1.5-2 литра от казан 250 литра. За разлика от минималното количество първак пърцуцата е в пъти повече. Спокойно може да се събира и влага при следващо варене на ракия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com