Какви диети са подходящи за всяка възраст?

1015
Какви диети са подходящи за всяка възраст?
Снимка: iStock

Най-големият мит е, че съществува перфектната диета. Метаболизмът е различен във времето и съответно трябва да съобразите начина на хранене с годините си. Ето и кои диети са подходящи за определени периоди от живота ни.

През тийнейджърските години

Това е времето, в което тялото ни се развива и има нужда от хранителни вещества. Затова не е нужно да ги лишавате от тях. Няма нищо лошо в любимите ви палачинки. Просто намелете количеството.

Най-добрата диета при диабет и менопауза

Когато сме на 20 години

Когато сте навършили 20 вече трябва да замените бързата храна с нещо по-здравословно. Заменете пържените картофи с печени, сладоледа с кисело мляко, а млечният шоколад с черния. Също така включете пиле на грил в менюто си. Включете храни, богати на Омега-3 мастни киселини и фолиева киселина – зелени храни, хляб, спагети и друг вид паста, орехи, сьомга, семена от чия.

Когато сме на 30 години

През това време продължават промените в тялото. През този период трябва да включите храни, които ще подкрепят развитието на костите. Богатите на протеин храни като яйца, ядки, соеви продукти, пилешки гърди и киноа са вашите неща, които трябва да консумирате редовно. Обмислете за прием на хранителни добавки, богати на калций.

Когато сме на 40 години

За да забързате метаболизма си, то включете повече фибри. Броколи, пълнозърнести храни, небелени картофи са чудесен начин да си набавите тези вещества. Вредната храна трябва да я избягвате, но можете да включите зеленчукови бургери. Те са здравословни и богати на фибри. Друга възможност е да консумирате домашно приготвени сандвичи, немазни млечни продукти и тонове плодове и зеленчуци. Във всяко хранене не забравяйте за протеина.

Хитът на идващата пролет - прочистваща диета със сокове

Когато сме на 50 години

С възрастта метаболизмът ни се забавя и затова е добре да се консумират храни, които са лесно смилаеми. Когато сте в тази възраст, трябва да замените прясното мляко с бадемово и любимото мюсли с такова, което не съдържа аромати и захар. Ако искате да добавите сладост, то използвайте мед. За да намалите признаците на стареене, яжте авокадо, броколи, боровинки, ядки и спанак. Яденето на ябълки ще намали холестерола и развитието на диабет.

Когато сме на 60 години

В този период трябва да включите 5 порции зеленчуци и 2 порции плодове. В този период консумирайте повече боб, леща, спанак. Те са богати на желязо, което е от съществено значение за здравето ви. Соята и листните зеленчуци ще ви помогнат да останете в добра физическа форма. Намалете приема на сол. Пийте и повече вода и избягвайте храни, които са от веригата за бързо хранене или пък са приготвени с много мазнина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Любимо стихотворение от Дамян Дамянов

Любовен съвет за всяка зодия за 17 май 2024

Таро хороскоп за 17 май 2024

Хитрина, с която ще вечеряте обилно без да напълнеете

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?
Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Един крал попаднал в плен на своите най-големи врагове. А те му поставили интересно условие, за да се спаси. – Има само един начин да избегнеш...