Най-добрата диета при диабет и менопауза

20204
Най-добрата диета при диабет и менопауза
Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay

Пациентите с диабет трябва да се придържат към определена диета. Често препоръката към тях е да намалят теглото си, за да се подобри здравословното им състояние.

Британският телевизионен водещ и лекар Майкъл Мосли сподели диета, която е подходяща не само за диабетиците, но и за жените в менопауза.

Факт е, че с възрастта е все по-трудно да се отслабне и жените много добре знаят това, тъй като при тях хормоналните промени стават все по-отчетливи с годините.

Лекар: Това е най-полезният плод за хората с диабет

Най-добрата диета при диабет и менопауза

Според д-р Мосли най-добрата диета в тези случаи включва режим на хранене в определен времеви прозорец. Диетата 5:2, известна още като TRE, се състои от периодично гладуване.

Д-р Мосли споделя, че преди около 10 години е бил диагностициран с диабет тип 2, защото нивата на кръвната му захар били изключително високи.

Диабет тип 2 води до по-висок риск от тези опасни заболявания

„По това време се чудех дали има нещо, което мога да направя, за да се излекувам от диабета – успях да убедя BBC да направи документален филм и това беше проучването. За първи път се сблъсках с периодичното гладуване", споделя още д-р Мозли.

Лекарите му препоръчали да „намали броя на калориите до 600-800 и да се придържа към този режим няколко дни в седмицата“.

„Така стигнах до създаването на диетата 5:2. Тя включва намаляване на калориите два дни в седмицата и здравословно хранене през останалите дни“, отбелязва експертът. 

Този признак с кожата около очите може да издава диабет

"Например, ядете само от 9 до 18 часа. Това е приблизително план за хранене от 14:10, т.е. 14 часа гладуване и 10 часа прозорец за хранене. Хранейки се така, загубих 9 кг, около 1,5 кг за осем седмици", споделя д-р Мозли.

Според него този подход към храненето е добър за всеки с висока захар. Мозли препоръчва този метод на жени в предменопауза и менопауза.

В Манчестър е проведено и допълнително проучване. Жени, които не са успявали да отслабнат заради хормонални проблеми, са преминали на диета 5:2. В резултат на това те са отслабнали значително в областта на талията, отбелязва експертът.

Учени: Тези черти в характера са типични за хората с диабет

Наличието на телесни мазнини е основният фактор за развитието на диабет тип 2, твърдят учените. И в случая не става въпрос само за теглото, но и за обиколката на талията. Висцеларната мазнина се разглежда като пряк признак на инсулинова резистентност.

Измерете талията си със стандартна шивашка ролетка. Стойности над 102 сантиметра са критични за мъжете, а за жените - над 88 сантиметра. 

5 сигурни признака, че може да развивате диабет

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или диетолог!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com