Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви храни не трябва да ядете на празен стомах?

14 юни 2024, 14:44 часа

След дълга пауза между храненията стомахът ни става особено уязвим. Казваме ви как да не му навредите и какви храни не трябва да се консумират на празен стомах.

Кисело мляко, кафе и пресен портокалов сок - изглежда, че така започват сутринта влюбени в романтичните комедии и собственици на блогове за храна. Те вероятно не знаят, че всички изброени храни не трябва да се консумират на празен стомах. Какво е още по-добре да премахнете от сутрешното меню, вижте в следващите редове: 

14 храни, които не трябва да приемате за закуска, за да не навредите на тялото си?

Бързи закуски - зърнени храни, инстантни каши

Въпреки че подобни продукти се рекламират като идеалната храна за начало на деня, по-добре е да ги замените с по-естествени и здравословни варианти. Тъй като са богат източник на въглехидрати, зърнените и инстантните зърнени храни рязко повишават нивата на кръвната захар, които след това падат също толкова бързо, причинявайки силен глад. В резултат на това усещането за ситост не се появява за дълго и след няколко часа ще искате отново да хапнете.

Кафе

Чаша прясно кафе сутрин е романтичен, но, за съжаление, лош навик. Ако решите да се поглезите с тази напитка в началото на деня, не забравяйте да хапнете добре преди това. Факт е, че кофеинът насърчава производството на стомашен сок, който при липса на храна започва да корозира стомашната лигавица и да провокира появата на гастрит.

Между другото, млякото, добавено към кафето, може дори да влоши цялата ситуация. Адстрингентите, съдържащи се в напитката, се свързват с протеините в млякото и образуват съединения, които по-късно се превръщат в камъни в бъбреците.

Подправки

Лютите подправки и други лютиви храни влияят на стомаха по същия начин като кафето, причинявайки прекомерно производство на стомашен сок и допринасяйки за развитието на стомашно-чревни заболявания.

Продукти, съдържащи захар

Не си мислете, че един шоколад или захарна кифла ще ви ободри сутрин. По-скоро, напротив, те ще ви съсипят и ще превърнат дори най-пролетния и слънчев ден в скучен. Оказва се, че когато захарта попадне на празен стомах, тя дразни панкреаса, който моментално започва да произвежда инсулин. В резултат на това има рязък спад в нивата на кръвната захар, което може да ни накара да се чувстваме тъжни, уморени и раздразнителни.

НЕ яжте тези 7 храни на закуска - ще бъдете гладни и нервни цял ден

Студени и газирани напитки

Студените и газираните напитки предизвикват дразнене на същата лигавица, а също така свиват кръвоносните съдове на стомаха, нарушават местното кръвообращение, което затруднява смилането на храната. Ето защо, ако сутрин се събудите с дива жажда, утолете я с обикновена преварена вода на стайна температура.

Кисело мляко и други ферментирали млечни продукти

Киселото мляко е традиционна закуска за тези, които бързат и тези, които не обичат да готвят сутрин. За съжаление в такива моменти полезността му просто изчезва. Киселото мляко, изядено на празен стомах, няма да навреди, но и няма да помогне. Най-важното в този продукт са полезните бактерии, които подпомагат храносмилането. Те обаче работят само на пълен стомах, в противен случай, след като влязат в тялото преди хранене, те просто се убиват от стомашния сок. Така че киселото мляко, изядено на празен стомах, няма да донесе нищо друго освен калории.

Цитрус

Кино закуска с пресен портокалов сок, уви, не е най-добрата идея. Причината отново е в същата стомашна лигавица. Портокалите, грейпфрутите, мандарините и всички цитрусови плодове съдържат голямо количество киселина, която при навлизане на празен стомах причинява киселини, а също така увеличава възможността за развитие на гастрит, язви и други проблеми, свързани с храносмилателната система.

Круши

Този плод е твърде тежък за несъбудено тяло - крушите съдържат много груби фибри и трудно смилаеми фибри, които могат да наранят лигавиците на храносмилателните органи и да забавят подвижността на стомаха и червата, което няма да има най-добър ефект върху храносмилането на храната.

Банани

Високото съдържание на магнезий и калций в бананите може да повлияе на функционирането на сърдечно-съдовата система, както и силно да наруши калциево-магнезиевия баланс, който е много важен за предотвратяване на развитието на артериална хипертония и депресивни състояния.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес