Какви са плюсовете, ако консумираме редовно сок от АНАНАС

4084
Какви са плюсовете, ако консумираме редовно сок от АНАНАС
Снимка: https://pixabay.com

Ананасът е чудесен плод, съчетаващ в себе си невероятен вкус и редица полезни хранителни вещества. А напитката от него ни действа освежаващо, като отново ни доставя необходимите за организма ни витамини и минерали. Според някои проучвания, редовното консумиране на ананасов сок може да донесе редица ползи за здравето ни.

Само с една чаша ананасов сок можем да запълним 50% от нужното дневно количество манган. Освен това, от същото това количество можем да се снабдим и с нужната доза витамин С за деня, както и с други полезни вещества – мед, фолиева киселина, калий, тиамин, витамин В6, желязо, цинк, хром, витамин К, фосфор, калций и др. – списъкът е дълъг.

Чрез снабдяването с всички тези полезни вещества в организма ни се произвежда повече енергия, подобрява се състоянието на костите, деленето на клетките се осъществява по-добре, инфекциите и раните заздравяват по-бързо и имунитетът ни се завишава значително. При ежедневната му консумация ще започнете да установявате всички ползи от него.

ТОЗИ плод бори тромбите в кръвта и гарантира дълголетие

Този плод е ценен не само заради вкуса си, но и заради положителните си ефекти върху здравето. Съдържа голям брой полезни вещества, кои...

Наред с всичко изброено, сокът от ананас в състава си съдържа и голям брой антиоксиданти, а те се борят със свободните радикали и възпаленията в организма, участват в процесите срещу стареене, ракови заболявания и инфекции в тъканите. Откриваме значителни количества от витамини А и С, които са сред най-мощните антиоксиданти. Сокът от ананас подпомага и в борбата срещу някои хронични заболявания, рак, сърдечно-съдови болести и диабет.

В сока от ананас откриваме и веществото бромелаин. Това е активен ензим, включващ се в храносмилателните процеси, участващ в стимулирането на сърдечно-съдовата дейност, усвояване на хранителните вещества, повишаване на енергията, както и се бори срещи инфекции и възпаления в организма. Бромелаинът ускорява заздравителния процес и потушава болката.

Но заедно с всичките ползи от редовната консумация на ананасов сок, трябва да споменем, че с количеството трябва задължително да се съобразите. Голяма част от плодовите сокове са наситени с плодови захари и въглехидрати и натрупването им в организма ще попречи на всичките ползи от сока. Здравословните храни и напитки са такива, когато ги консумираме в нормалните граници и порции. Прекомереното пиене на плодови сокове може да увеличи риска от повишаване на кръвната захар, диабет, проблеми с храносмилането и сърдечно-съдовата система, затлъстяване, повишаване нивата на холестерола и др. Поради тази причина ви съветваме да не преминавате границата от една чаша пресен сок дневно.

Внимание! Статията е само с информативна цел. При наличието на здравословни проблеми и предприемането на някакви мерки задължително се консултирайте с вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com