Какви са предимствата на следобедния сън?

8598
Какви са предимствата на следобедния сън?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Следобедната дрямка, известна като сиеста, е културна традиция в различни общества от векове. Въпреки че в някои култури те могат да се възприемат като лукс или признак на мързел, все повече изследвания потвърждават многобройните ползи от следобедния сън. Кратката дрямка в следобедните часове може да допринесе за подобряване на когнитивните функции, подобряване на настроението, повишаване на бдителността и цялостното благополучие.

Едно от основните предимства на следобедната дрямка е нейното положително въздействие върху когнитивната дейност. Проучванията показват, че кратката дрямка може значително да подобри паметта, ученето и уменията за решаване на проблеми. Дрямката дава възможност на мозъка да консолидира и организира информацията, което води до по-добро запаметяване и припомняне. Този когнитивен тласък е особено полезен за хората, ангажирани със задачи, които изискват продължително внимание и острота на ума.

5 причини да си дремвате всеки ден

В допълнение към когнитивните ползи, следобедната дрямка може да окаже сериозно въздействие върху настроението и емоционалното благополучие. Умората и недостигът на сън са известни фактори, които допринасят за раздразнителност и негативни емоции. Кратката дрямка може да помогне за облекчаване на тези чувства, като намали стреса и насърчи релаксацията. Подобреното настроение в резултат на следобедната дрямка може да подобри междуличностните отношения и да допринесе за по-позитивна работна или домашна среда.

Освен това следобедната дрямка може да бъде мощно средство за поддържане на оптимална бдителност и работоспособност през целия ден. Спадът на енергията след обяд, често наричан "следобедна криза", е често срещано явление. Добре планираната дрямка може да противодейства на този естествен спад в бдителността, като осигурява бърз прилив на енергия и възстановява когнитивните функции. Това е особено ценно за хората с натоварен график или за работещите в професии, които изискват продължително съсредоточаване и внимание.

Ползите от следобедния сън се простират отвъд когнитивното и емоционалното благополучие и обхващат физическото здраве. Проучванията показват, че редовната дрямка може да допринесе за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това кратките дрямки се свързват с подобряване на имунната функция, което помага на организма да се защити от болести и инфекции.

Лекар: Следобедната дрямка за хората над 60 г. е задължителна

Важно е да се отбележи, че продължителността и времето на следобедните дрямки играят решаваща роля за увеличаване на ползите от тях. Препоръчват се кратки дрямки от около 20-30 минути, за да се избегне навлизането в дълбоките фази на съня и изпитването на инерция на съня, което може да доведе до сънливост при събуждане.

Приемането на практиката на следобедната дрямка може да доведе до безброй ползи както за психическото, така и за физическото благополучие. Кратката следобедна дрямка може да бъде ценна инвестиция в цялостното здраве и продуктивност - от подобряване на когнитивните функции и настроението до повишена бдителност и потенциални ползи за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com