Какво е било древното име на река Осъм

5571
Какво е било древното име на река Осъм
Снимка: Десислава Йорданова

Река Осъм, най-дългата старопланинска река, прелита през българската земя с дължина от 314 километра, което я издига на 5-то място сред българските реки. Тя извира на югозапад от връх Левски в Троянския Балкан, където започва своя път с името Черни Осъм. След сливането на Черни и Бели Осъм, реката става главна и продължава своя път на север през Предбалкана.

През град Ловеч, Осъм прави завой на североизток и продължава край западните склонове на Деветашкото плато. Именно там, над река Осъм, се издига великолепният покрит мост, построен от майстора Кольо Фичето през 1874 г., който и до ден днешен е символ на Ловеч. Но красотата на река Осъм не приключва тук - в близост до село Деветаки се разпростира Деветашка пещера, а при село Крушуна - Крушунският водопад.

Река Осъм прави остър завой източно от град Левски, където влиза в Дунавската равнина и се влива в река Дунав. Този път, обаче, не само проследихме пътя на река Осъм в природата, но се замислихме и за нейното древно име - Асамус.

Откъде извира река Осъм – 4-тата по дължина в България

Древното име на р. Осъм

Траките, наричали реката Ноя, а римляните - Асамус. Гърците от своя страна я наричат Осмос, а славяни, прабългари и турци са я наричали Осма. Това съвсем естествено предизвиква въпроса: Откъде идва името Асамус?

Ловеч

Професор Анастас Иширков, известен български географ и етнограф, роден в град Ловеч, предоставя интересни тълкувания за името Асамус. Той обяснява, че "Асамус" означава "неуморим" според В. Томашек, "река" според Стефан Младенов, и "змийска река" според Димитър Дечев. Думата "осмос" от гръцки произход означава "натиск", което насочва мислите ни към идеята за "дълбане" или "проникване". Така, името Асамус действително отразява природата на реката - като неуморим поток, който прониква и пробива своя път през времето.

Коя е най-голямата река, извираща от Стара планина?

От Асамус до Осъм

Така се стига до въпросът как Осъм придобива своето съвременно име. Вместо да произлиза от думата за числото осем, както най-вероятно сте си помислили, поради сходството в звученето. Но значението на това име идва от думата "Осмос". Това е термин, свързан с идеята за "натиск" и "проникване", което перфектно описва характера на река Осъм.

Така, Осъм от просто река се превръща в поредното доказателство за дългата история на земята. Древното и неуморимо име - Асамус, носи в себе си същността на този природен обект, който през времето се сдобива с няколко имена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

9 трика за обогатяване на най-обикновения интериор

Какво се яде на Гергьовден по стара българска традиция?

77-годишната Шер с откровено признание защо излиза с много по-млади мъже (ВИДЕО)

86-годишен японец се ожени за първата си любов 60 години след раздялата (ВИДЕО)

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com