Коя е най-голямата река, извираща от Стара планина?

40426
Коя е най-голямата река, извираща от Стара планина?
Снимка: iStock/Guliver

Най-дългата планина в България пресича страната почти по средата и я разделя на две части - Северна и Южна България. От Стара планина извират едни от най-големите реки - Лом, Огоста, Малък Искър, Осъм, Янтра, Вит, Видима, Луда Камчия, Стряма, Тунджа, Нишава. Луда Камчия е единствената река, чийто водосборен басейн е изцяло развит в планината. Главното било на Стара планина се пресича само от две реки - Искър ( Искърския пролом) и Луда Камчия (в Лудокамчийския пролом).  

Коя е най-голямата река, която извира от Стара планина?

Тунджа

Река Тунджа е дълга 390 км, от които 350 км на българска територия. Нарежда се на 3-то място по дължина сред българските реки след Дунав и Искър. Тунджа е най-големият приток на Марица, в която се влива при град Одрин, Турция.
Реката извира от връх Юрушка Грамада, разположен в Калоферската планина, на изток от връх Ботев. Юрушка Грамада е известен още с името Юрушка чука и е висок 2136 м. Оттук извират Селската река и Капаклийската река, които след сливането си дават началото на река Тунджа.

Коя е най-дългата река в България?

Пътят на Тунджа

След сливането на Селската и Капаклийската реки, Тунджа продължава пътя си стремглаво, като се спуска на юг по дълбока и тясна долина със стръмни склонове и скалисто дъно. При град Калофер реката рязко завива на изток, а при село Осетеново навлиза в живописната Казанлъшка котловина. Продължава да тече спокойно в южната част на котловината, близо до Сърнена гора. Тук долината се разширява, а между село Виден и село Бузовград формира тесен пролом, където е построен язовир” Копринка".

В една от теснините на Межденишкия пролом се намира друг голям язовир на Тунджа - “Жребчево”. Оттук реката продължава да тече в широка долина, образувайки меандри, а югоизточно от Казанлък се разделя на два ръкава. След град Николаево реката прави голям завой, преминава през Межденик и образува живописния Межденишки пролом, след което навлиза в обширното Сливенско поле. Пресича Сливенското поле почти през средата, а при село Завой продължава рязко на юг към Ямболското поле. Малко преди да напусне България, реката формира красивия Стремски пролом, който разделя Сакар планина и Дервентските възвишения. Стига до Одрин, където се влива в Марица.

По течението на Тунджа в България и Турция са разположени общо 6 града и 27 села, сред които Калофер, Ямбол, Елхово, Павел баня, Николаево, Одрин.

Коя е най-пълноводната река в България?

Легенда за Марица, Арда и Тунджа

Легенда разказва, че някога живели три сестри: Марица, Арда и Тунджа. Веднъж се скарали толкова жестоко, че цели три дни и три нощи продължавали кавгата. Накрая най-голямата от тях Марица предложила да спрат за една нощ и да поспят. А на сутринта тази, която първа се събуди, да повика другите и заедно да тръгнат да видят коя е най-бърза и първа ще стигне морето. Най-малката Тунджа не удържала на думата, събудила се рано и сама се забързала напред.

Когато Арда видяла, че Тунджа я няма, се втурнала да събуди Марица, която произнесла проклятието “Да даде Господ на Тунджа да върви и да клокоти, горите да си събаря, горите и планините и стогодишни дървета, селата да си облива, селяните да си разплаква и най-подире да върви”. Така и станало. Превърнала се Тунджа в река и оттогава все бърза напред и прокарва път, а двете й сестри вървят след нея, но я настигат и изпреварват. Накрая трите реки се събират на юг при Одрин, където Тунджа и Арда се вливат в Марица, която продължава на юг към Егейско море. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com