Какво е „мездрея“ – откъдето идва името на град Мездра?

13169
Какво е „мездрея“ – откъдето идва името на град Мездра?
Снимка: община Мездра

Мездра е сравнително млад град, чиято история започва през 19 век с построяването на железопътните релси между Горна Оряховица и София. Необходимостта от гара обуславя построяването на такава на територията на днешния град, а около гарата постепенно започват да се заселват хора, което води до появата на ново селище тук. Наречено е Мездра, а днес е общински град, но е слабо населен – едва около 9500 души живеят в Мездра по данни на последното преброяване на населението. В сравнение с първите налични данни за броя на населението от 1956 година, то е нараснало от около 6500 души на около 9500 души, но все пак е слабо населено място за общински град, откъдето идва и името на Мездра – от мездрея.

Левскиград е старото име на кой български исторически град?

Произход на името на Мездра и какво означава мездрея

Както ви подсказахме, произходът на името на Мездра е свързан със слабата населеност на селището. Мездра произлиза от мездрея, което означава „запустяло населено място“. Въпреки че линията София-Горна Оряховица минава точно от тук, въпреки че след линията от Мездра за Видин гарата в града се превръща във втората по ключово значение гара в цяла Северна България, Мездра така и не съумява да се развие достатъчно и да бъде гъсто населена и процъфтяваща, дори да има необходимите предпоставки за това, които идват именно от гарата и построяването на релсите. 

Името на кой наш град означава „бели момичета“?

Възникване на Мездра

Историческите извори сочат, че Мездра възниква като селище след построяване на гарата, както вече ви разказахме, но откъде идва населението? Според достигналите до нас данни повече от половината от населението на Мездра са преселници от град Кичево и неговите околности. Хората се заселват около гарата в търсене на по-добър живот и възможности за развитие, каквито виждали в новопостроената гара и в железопътната линия.

Градът е сравнително млад, първото училище отваря врати чак през 1900 година, а историческите забележителности в района се броят на пръстите на едната ръка, което обяснява и защо туризмът е слабо развит. Сред забележителностите са музейната сбирка за историята на железниците в Дома на железничаря и археологически комплекс „Калето“, които е от 4 век пр.Хр.

Това съвсем не означава, че в Мездра е скучно. Всяка година тук се провеждат през пролетта вечери на рок-музиката с местни групи на живо, а любопитство буди фактът, че нос на остров Сноу в Антарктика носи името на града и е кръстен Мездра. Вероятно и този нос е пустеещ, предвид местоположението му – Антарктида и също името Мездра, произлизащо от мездрея, значещо запустяло населено място, е много подходящо за негово име.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com