Името на кой наш град означава „бели момичета“?

9653
Името на кой наш град означава „бели момичета“?
Снимка: Община Казанлък

Произходът на имената на градовете в България не е винаги ясен и доказан исторически. Често етимологията е неизвестна, водят се спорове между историците, съществуват редица предположения или произходът се основава на легенда, а не на исторически извори. Такъв е и случаят с града, чието име означава „бели момичета“ според легендата – Казанлък.

Защо Казанлък е кръстен така?

Каква би могла да е връзката между думата Казанлък, която мнозина незапознати считат, че идва от думите „казан“ и „лък“, и бели момичета? За да открием отговора на този въпрос, следва да се потопим в легендите. Историята не ни дава достатъчно сигурен и красноречив отговор, етимологията не е доказана и твърдо установена, но легендите разкриват тайната и ни обясняват връзката между „бели момичета“ и Казанлък.

По време на турското робство поробителите, начело със султан Мурад I, преминавайки през този градец, срещнали момичета с бял цвят на кожата. Именно на тези момичета султанът кръщава града. Турската дума за „бели момичета“ е Акче Къзанлар – akçe kızanlar. Така градът получава името си съвсем непринудено и за да бъде означен като градът, населяван от бели момичета, като се има предвид и красиви, защото в онези години белият цвят на кожата е считан за една от най-красивите черти у жените. Срещаме Казанлък наречен именно така – Акче Къзанлар в документи на Османската империя през 15 век.

Станимака е старото име на кой български град?

До 1945 година името на града е изписвано по следния начин: Казанлѫкъ, а съвременния начин на изписване се свързва с Русия и руските войски, които по време на изготвяне на карти за бойните си действия на Балканите вписват градчето с характерната славянска транскрипция, заместват буквата „ъ“ с буквата „а“ в Акче Къзанлък и градът получава своето съвременно име – Казанлък.

Други теории за произхода на името на град Казанлък

Освен легендата за бели момичета, срещнати от поробителя в града, има и други мнения относно етимологията на името. К. Юрдан Стателов – един от първите краеведи – свързва името на Казанлък с ливади или по-скоро твърди, че произлиза от „прочута ливада“. И тъй като етимологията не е твърдо доказана, може да изберете сами дали да се доверите на легендата, или на други източници.

Старото име на кой град е Толбухин?

С какво е известен Казанлък?

Въпросът защо Казанлък е кръстен така не е единственият, който ни вълнува. По-ценен е фактът с какво е известен, прочут и уважаван из цял свят и днес Казанлък от въпроса защо е наречен така. България е страна на розите, популярна с розовото масло по света, благодарение именно на Казанлък – градът на нейно благоуханно величество – маслодайната роза, която се използва в парфюмерията, козметиката и дори кулинарията – вероятно сте чували за прочутото розово сладко. Розите в района са известни още от времето на римската империя, а изображение на роза е открито дори върху една от тракийските монети. Поради всичко посочено единственият музей на розата съвсем естествено се намира тук, в Казанлък.

Градът е известен и с най-добре запазена у нас Тракийска гробница, която е включена в списъка на ЮНЕСКО, както и с разположените близо до Казанлък античен град Севтополис и Долината на тракийските царе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com