Какво е необходимо за сключване на църковен брак?

5579
Какво е необходимо за сключване на църковен брак?
Снимка: iStock

Макар сватбите и ритуалите да са променяли своя облик през вековете, те  съществуват от стари и незапомнени времена, като част от символите на сватбения ден днес са били част и от сватбите някога назад в далечното минало, макар да са били с различно значение и цел. Сватбеният букет на булката например в далечното минало се е изработвал от чесън и билки и е служил против уроки и зли очи. Интересно, нали? Дали изобщо днес ще се решите да узаконите отношенията си с брак, както и дали сте сред двойките, които държат да се врекат един на друг и пред Бог с вяра и молитва за благоденствие на семейството, решавате сами, но имайте предвид, че църковен брак без граждански сам по себе си е невъзможен, докато само граждански без църковен е законен и валиден.

Ако сте от една религия, каквото е и едно от основните изисквания за сключване на църковен брак, вярата ви е силна и искате да се венчаете, вижте какво е необходимо за църковен брак, какви са условията за сключване на такъв и какво да имате предвид в този важен за вас и близките ви ден, за да сте подготвени, спокойни и да се насладите на мига, а не да сте притиснати от време и притеснения.

Още: Какво е нужно за граждански брак - освен съгласието на булката ?

Тайнството на църковния брак

Църковният брак е свързан с вярата, религията, с Бога и храма и има строго определени изисквания, за да бъдете венчани. Преди да се стигне до венчавката обаче, се извършва Обручение, което е църковният годеж, по време на който се слагат пръстените. Така че един от отговорите на въпроса какво е необходимо за църковен брак, са именно пръстените.

По време на венчавката на главите на младоженците някога се слагали венци, а днес корони, а в ръцете си държат свещи – символ на светлината и пречистването. Те са свързани с панделка така, както младите ще бъдат свързани и в добро, и в зло по пътя си. Не е редно да се развързват и обикновено семействата си ги пазят именно така като спомен от този ценен и скъп момент в живота им.

Виното, което се отпива, също има своето значение и олицетворява и при сватбата, както при много други християнски ритуали, Христовата кръв.

Дали това вино, коронки, свещи се дават от църквата, или следва да ги носят младоженците, както и друго какво е необходимо за сключване на църковен брак са важни въпроси, на които всяка двойка търси отговор.

Още: Знаете ли тези стари български сватбени традиции, запазени от миналото?

Какво е необходимо за сключване на църковен брак – правила

1. За да може да сключите църковен брак, следва да започнете с избора на ден, който е разрешен за венчавка. Ако не знаете кои са разрешените и забранени дни, свещеникът ще ви помогне. Информация по въпроса е налична и онлайн в редица сайтове и форуми.

2. Необходимо е венчаващите се млади да са от една религия и да са православни християни.

3. Важно и ключово условие е те да бъдат кръстени. Същото се отнася и за кумовете. Ако някои от тях не е кръстен, църковен брак не може да бъде сключен, тъй като се представя кръщелно свидетелство преди  венчавката.

4. Сред необходимите условия, които следва да се имат предвид при сключване на църковен брак, са и липса на определен тип родствена връзка между младоженците като:

  • Кръвно родство по права линия от всички степени.
  • Кръвно родство по съребрена линия до пета степен включително.
  • По св. Кръщение – първа степен и от втора степен следните: кръстници да встъпят в брак с родителите на своите кръщелници.

5. Необходимо е и да има сключен граждански брак, преди да се пристъпи към църковен такъв.

Още: Харисън Форд разкри тайната на хармоничния семеен живот: Просто не говорете

Какво е необходимо за сключване на църковен брак – документи и какво да носите в църквата

Освен правилата за сключване на църковен брак, на които дали отговаряте следва да проверите, със сигурност ще искате да знаете какви документи ще са ви нужни, както и какво да носите в църквата.  Задължителните сред тях са:

  • Декларация от младоженците, че са православни християни, които нямат родство, непозволяващо църковен брак, както и че не встъпват в пети брак.
  • Свидетелствата за кръщене като такива са нужни не само за младоженците, но и за кумовете.
  • Документ за вече сключения граждански брак.
  • Големите свещи, свързани с панделка, които държат младоженците по време на цялата церемония по встъпване в граждански брак.
  • Ритуална чаша.
  • Питка и мед.
  • Червено вино.

Всичко останало, което се използва по време на сключване на църковния брак, като короните например, не е задължение на младоженците, а е от църквата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com